PDL încearcă o deschidere pentru Dreapta
alte articole
Preşedintele partidului, Vasile Blaga, a declarat duminică la Digi24 că PDL şi-ar dori fuziuni cu celelalte partide de dreapta. Dar nu oricum, ci prin "absorbţia" formaţiunilor care doresc ca anul electoral 2014 să îi prindă sub umbrela electorală PDL. Vasile Blaga oferă recompensă liderilor ale căror partide se vor lăsa dizolvate în structurile PDL.
„PDL e deschis în a aduna în jurul lui toate forţele de centru-dreapta, toţi oamenii care gândesc şi împărtăşesc aceleaşi valori. (...) Nu înseamnă că suntem aroganţi, dar am dori fuziuni prin absorbţie cu celelalte partide de centru-dreapta”, a declarat liderul PDL la Digi.
Anul 2014 se apropie cu repeziciune aducând alegerile pentru europarlamentare şi preşedinţie. Lupta pentru noi simpatizanţi (cu drept de vot) este în toi. Pentru a câştiga supremaţia pe scena politică, Blaga este dispus să îl sacrifice (eventual) pe Predoiu, considerat o adevărată "remorca electorală" a PDL-lui din vară, când a fost rapid absorbit în partid. Predoiu, care trecea drept candidat sigur la prezidenţiale (fostului ministru al Justiţiei i s-a creat special o funcţie de vice preşedinte PDL chiar în ziua în care s-a înscris în partid) ar putea fi concurat de Mihai Razvan Ungureanu.
Blaga invită Forţa Civică să i se alăture şi promite că dacă fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu va veni în PDL, se va putea înscrie în cursa în cursa internă pentru a fi desemnat candidat la Cotroceni. Alegerile interne din cadrul PDL pentru nominalizarea prezidenţiabilului vor fi amânate, special pentru domnia sa.
Ce oferă PDL
Brandul. PDL este "un brand", a declarat Blaga, o forţă capabilă să împingă un candidatul până pe fotoliul de la Cotroceni. PDL are structuri puternice în teritoriu "şi a dovedit că este un partid capabil să ajungă la 18-19-20 de procente, deşi a fost lovit din toate părţile” a declarat Blaga la Digi24.
PDL, care are opozanţi puternici, vrea cât mai multe voturi la europarlamentare şi îi prind bine simpatizanţii oricărui partid de dreapta care i s-ar alatura. Răsplată pentru sprijin va veni după alegerile europarlamentare (mai 2014 - n.r.) când, declară Blaga, se va pune problema căutării unui singur candidat al dreptei pentru viitoarele alegeri prezidenţiale. Liderul PDL a mai precizat că nu a exclude posibilitatea ca această idee să fie discutată mai devreme. Iar votanţii PDL îl vor susţine cu toţii pe candidatul unic al dreptei la prezidenţiale, fie că îl cheamă Predoiu, fie că îl cheamă MRU.
Discuţiile în cadrul PDL pentru nominalizarea candidatului la preşedinţie încep de săptămâna viitoare. Doritorii vor avea la dispoziţie două luni pentru a-şi face cunoscute proiectele în faţa colegilor de partid. MRU ar face bine să se grăbească să fuzioneze cu PDL-ul ca să prindă .. cursa.. pentru postul de candidat. Alegerile interne ar putea fi decalate în PDL, dar nu foarte mult, îi atrage Blaga atenţia lui MRU.
" (...) şi dacă Mihai Răzvan Ungureanu va dori să intre în PDL, să fuzionăm, se poate înscrie într-o astfel de competiţie internă şi domnia sa, în PDL. Mă pot duce eu în faţa Biroului Permanent Naţional, în faţa Colegiului director, să spun: iată, e o situaţie nouă, hai să discutăm despre o fuziune prin absorbţie, de exemplu cu Forţa Civică, şi atunci putem amâna puţin dezbaterile şi alegerile interne în partid”, a menţionat Vasile Blaga. „Dacă rămânem aşa cum suntem, (...) se va încheia în 15 decembrie”, a adăugat liderul PDL.
De ce MRU?
Nimeni altcineva nu are deocamdată un partid gata de absorbit. Mai sunt şi alte partide de drepta dar sunt... fie opozanţi, fie nu s-ar lăsa nicicând "fuzionate prin asimilare" precum Forţa Civică a lui MRU.
PNL-ul este o ipoteză pe care PDL-ul nu o ia în seama - nu că PNL s-ar alia cu PDL -. Naţional liberalii sunt în alianţă cu USL, iar Crin Antonescu e candidatul lor la preşedinţie, le-a explicat preşedintele Blaga situaţia reporterilor care l-au întrebat dacă ia în calcul o alianţă PDL - PNL.
Blaga a exclus şi alianţa cu Mişcarea Populară, şi nu fiindcă ar fi certat cu Băsescu - "avem o relaţie normală şi instituţională", a declarat el - ci fiindcă mişcarea "nu e încă înregistrată ca partid politic".
"Noua Republică" nici ea nu va fuziona cu PDL-ul, şeful partidului are alt tip de orientări. Blaga a purtat deja discuţii cu liderul partidului Mihail Neamţu şi a aflat că acesta a fost cooptat într-o altă structură europeană, nu în Partidul Popular European (PPE). „El [Neamţu] are o relaţie foarte bună cu conservatorii britanici. Deci, e într-o altă zonă. Cei care doresc să discute cu noi trebuie să înţeleagă că PDL e un partid de centru-dreapta, membru al PPE”, a explicat Vasile Blaga. „Noi apărăm economia socială de piaţă, ne deosebim de liberalismul pur”, a mai precizat Blaga.
„România liberală” ar putea fi o alternativă însă partidul este grupat în jurul lui Chiliman, un persoanaj orgolios. „Nu exclud discuţii cu nicio persoană sau cu partide care împărtăşesc aceleaşi valori ca şi noi. Dar, fără a fi consideraţi aroganţi, în jurul PDL” a declarat Blaga.
Cine va fi candidatul unic al dreptei?
Blaga nu a răspuns. II stimează şi pe Boc şi pe Predoiu şi pe Macovei şi Stolojan. Probabil şi pe Elena Udrea, despre a cărei candidatură Blaga a refuzat însă să comenteze prea mult. Elena Băsescu nu şi-a precizat dorinţa de a candida la prezidenţiale, a mai informat el.
Cei care vor dori să candideze, chit că îi cheamă Udrea, Predoiu sau Boc îşi asumă "o mare răspundere" şi nu le va fi uşor. Vor trebui să convingă şi partidul şi alianţa de centru dreapta după care electoratul român ce va veni la vot, a avertizat liderul PDL
În încheiere, întrebat dacă l-ar primi pe Cristian Preda înapoi în partid, Blaga a declarat - după ce l-a ironizat pe Preda - că el îşi doreşte „ în partid încă un milion de oameni, nu doar cei 300 de mii care sunt.”