Patru trasee mai puţin cunoscute din Dobrogea, promovate pentru turişti
alte articole
Turiştii care merg să descopere Dobrogea sunt atraşi, de obicei, mai mult de deltă şi de mare, şi trec de multe ori cu vederea alte obiective care merită toată atenţia. Cheile Dobrogei, Dealul lui Allah şi Canaraua Fetii sunt câteva dintre punctele de atracţie oferite de natură şi care vor fi incluse în circuite turistice.
Proiectul privind promovarea turistică a celor trei zone are ca scop prezentarea lor într-un mod atractiv, cu ajutorul unui ghid care îi va face pe vizitatori să înţeleagă valoarea naturii şi să o aprecieze.
“Unul dintre proiectele pe care le dezvoltăm anul acesta este cel legat de amenajarea a patru trasee interpretative în arii protejate din Dobrogea. Turiştii vor fi însoţiţi de un ghid care le va prezenta locurile, iar scopul nostru este să trecem de la modalitatea ştiinţifică de abordare la una accesibilă, emoţională, pe înţelesul oamenilor. Turiştii vin de obicei în delta şi la mare, nu ştiu restul”, a declarant, pentru Epoch Times, Mihaela Cândea, director executiv la Asociaţia Mare Nostrum.
Cele patru trasee, care vor fi organizate în trei zone – Canaraua Fetii, Cheile Dobrogei (două trasee) şi Dealul lui Allah sau Allah Bair, vor putea fi parcurse în o oră şi jumătate-două ore. Turiştii vor afla de la ghid poveştile zonelor respective . “Ei vor avea la dispoziţie material informative interactive şi vor putea afla ce înseamnă un traseu interpretativ“, a precizat Mihaela Cândea.
Obiectivele turistice
Dealul lui Allah sau Allah Bair, cum mai este el cunoscut printre localnici, se întinde pe o suprafaţă de 187 ha, din care 10 ha ocupă rezervaţia naturală. Denumirea de „Allah Bair” provine din limba turcă veche şi înseamnă „Muntele lui Allah”, suprafaţă care a fost declarată arie protejată în 1980. Acolo se găsesc mai multe specii rare de plante, cum ar fi: Bufoni tenuifolia, Coronilla scorpioides, Hedysarum grandiflorum şi Hornungia petraea.
În zona de o frumuseţe naturală deosebită se află Mănăstirea „Sfânta Cruce”, construită chiar la poalele acestui deal.
La Cheile Dobrogei vor fi organizate două trasee turistice pentru că zona are multe de oferit vizitatorilor. Cheile s-au format de-a lungul albiilor afluenţilor râului Casimcea, în podişul cu acelaşi nume, şi sunt cunoscute prin formele neobişnuite ale lespezilor de calcare vechi de 180 de milioane de ani. Turiştii care merg în zonă pot admira peşteri, exemplare de faună şi floră rare, stejari pitici şi multe altele.
O altă zonă de interes este Canaraua Fetii, situată aproape de graniţa cu Bulgaria. Este o vale adâncă şi îngustă, cu pereţi abrupţi, care au fost modelaţi de apele care au curs de-a lungul vremii şi care acum nu mai există. Canaraua este un fel de canion mai mic şi chiar dacă are măreţia lui SUA este atractiv pentru turişti.
Canaraua Fetii a devenit arie protejată din 1980, când autorităţile au luat această decizie pentru a proteja vulturul hoitar (Neophron percnopterus), un fluture rar - Papilionidae (Zerynthia cerisyi) şi ţestoasa dobrogeană (Testudo graeca). Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 172 hectare.