Sărbătorile vin! Dragnea şi Ponta pregătesc "surprize plăcute" pentru PSD

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, că el şi premierul Ponta pregătesc "surprize plăcute" pentru partid, în perioada care a rămas până la congresul din martie 2015, precizând că vor "începe" cu colegii care nu au ştiut să gestioneze puterea pe care au avut-o, relatează Mediafax.

"Deocamdată Victor Ponta a ales să conducă Guvernul. Este preşedintele PSD şi până la congres să fiţi siguri că şi Victor Ponta şi eu vom pregăti surprize plăcute pentru acest partid. Trebuie să facem pas cu pas şi cu răbdare. Vă asigur că şi Victor Ponta şi eu vom alege ceea ce trebuie pentru acest partid", a răspuns Dragnea, întrebat ce ar trebui să aleagă Ponta: funcţia politică sau cea administrativă.

Amintim în context că acestă întrebare a început să fie ridicată după ce, în încercarea de a schimba imaginea de partid eminamente corupt a PSD, Liviu Dragnea a propus ca şefii de consilii judeţene (mulţi dintre ei titulari ai unor dosare răsunătoare la DNA) să nu mai fie şi şefi ai organizaţiilor judeţene PSD. În replică, unul din stâlpii partidului, Marian Oprişan, preşedinte al CJ Vrancea şi al organizaţiei judeţene PSD Vrancea (şi "erou principal" al unui dosar de corupţie tergiversat prin instanţe de opt ani) a cerut "egalitate" în PSD.

"Principiul complet este că de la nivel judeţean, unde preşedintele de consiliu judeţean nu mai poate fi preşedinte de partid, să se meargă la nivel naţional: nici miniştrii să nu mai fie vicepreşedinţi la partid, nici vicepremierul să nu mai fie preşedinte executiv şi nici premierul să nu mai fie preşedintele partidului. Dacă vorbim de acest principiu pe echilibru, nu putem vorbi doar de unii. Acest principiu trebuie să funcţioneze de jos până sus", a declarat Oprişan, dând direct în vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv PSD şi în însuşi preşedintele partidului, premierul Ponta.

Revenind la Liviu Dragnea, vicepremierul a declarat că se va "începe" cu colegii de partid care nu au ştiut să gestioneze puterea pe care au avut-o.

"O să începem aşa cum se începe în mod normal: de la ceea ce ne-a creat cele mai mari probleme şi, după părerea mea, în multe cazuri nedrept. Dar sunt unii colegi de-ai noştri care nu au ştiut să gestioneze o putere care a părut foarte mare, din păcate", a adăugat Dragnea.

"E un proces care durează. Nu va dura foarte mult, e un proces care a început ieri în partid şi care va continua nu neapărat cu sânge, nu neapărat cu foarte mult scandal", a afirmat Dragnea.

Un proces care a început ieri în partid

Ieri, unul din cei mai cunoscuţi baroni PSD, Bunea Stancu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, a fost schimbat de la şefia organizaţiei judeţene PSD ca urmare a unei decizii a Curţii Supreme care l-a găsit vinovat de încălcarea regimului privind conflictul de interese în materie administrativă. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe la care a participat şi Liviu Dragnea.

În aceeaşi zi, liderul PSD Timiş, Titu Bojin şi preşedintele executiv al filialei, Adam Crăciunescu, ambii aflaţi sub control judiciar în dosare penale diferite, s-au retras din funcţiile deţinute în cadrul formaţiunii. Demisia acestora ar fi fost cerută de însuşi Liviu Dragnea, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Procesul "transformării" PSD a început însă imediat după eşecul premierului la prezidenţiale. Conştienţi că sunt percepuţi ca un partid comunist şi corupt, liderii PSD au trecut la epurări. Primul "sânge" scurs a fost cel al lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova, excluşi pe 27 noiembrie, fiecare pentru alt tip de vină.

Mircea Geoană, etern aspirant la funcţia de şef al partidului îl criticase pe premier, lui Marian Vanghelie, din aripa dură a baronilor locali, i se dusese buhul că e corupt şi că ameninţă cu bătaia jurnalişti, ba mai mult, a fost filmat în timp ce îl înjură pe premier. Dan Şova, şi el dornic să ocupe funcţia de preşedinte PSD, a insistat că este momentul ca Dragnea să se retragă după înfrângerea de la alegeri, iar procurorii DNA l-au prins complotând cu Viorel Hrebenciuc în vederea adoptării unei legi a graţierii.

A urmat demisia lui Sebastian Ghiţă, vinovat de crima de "lezmajestate" de a cere retragerea lui Ion Iliescu din partid, demisie care ar fi, potrivit presei, doar o "externalizare a ucigaşului plătit", Ponta rămânând în continuare prieten atât cu Ghiţă, cât şi cu televiziunea acestuia.

Va urma, se pare, Cătălin Ivan, care tot insistă să-i ceară lui Liviu Dragnea să facă pasul în spate, pe motiv că a eşuat să restructureze PSD. Potrivit Mediafax, fruntaşele PSD, conduse de Rovana Plumb, vor cere duminică, la întrunirea Comitetului Executiv Naţional al PSD, sancţiuni dure pentru europarlamentar, vinovat că a criticat-o pe Firea în timp ce promova la Antena 3 ideile lui Liviu Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne