Iohannis le promite intelectualilor că îşi va respecta angajamentele şi în problema alegerii consilierilor
alte articole
După ce a primit o scrisoare deschisă semnată de un grup de intelectuali din Grupul 22 în care era criticat pentru opţiunile sale privind alegerea viitoarei sale echipe de consilieri prezidenţiali, Klaus Iohannis i-a asigurat pe aceştia că îşi va respecta angajamentele pe care şi le-a asumat, iar acest lucru se va reflecta în deciziile sale.
"Mulţumesc Revistei 22 pentru scrisoarea deschisă pe care mi-a adresat-o în numele unui grup de intelectuali. Îi asigur pe semnatarii ei că rămân credincios promisiunilor şi angajamentelor pe care mi le-am luat faţă de românii din ţară şi din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privinţa echipei de consilieri", a transmis preşedintele ales pe pagina sa de Facebook.
În cadrul unei scrisori publicate de Revista 22, un grup de intelectuali a criticat în mod deschis opţiunile lui Klaus Iohannis privind echipa de consilieri prezidenţiali care-l va însoţi la Palatul Cotroceni.
"Victoria dumneavoastră în alegerile prezidenţiale a reprezentat o cauză pentru societatea civilă din România. Aţi avut sprijinul ei, al tinerilor, al diasporei, în general al tuturor celor care vedeau în Victor Ponta şi în echipa lui o ameninţare la adresa statului de drept şi a poziţiei clare pro-occidentale pe care ţara noastră trebuie să şi-o asume. Majoritatea covârşitoare a voturilor obţinute de dumneavoastră n-a fost numai efectul unei reacţii anti-Ponta, ci şi semnul încrederii de care vă bucuraţi (...)
Tocmai pentru că aţi generat atâtea speranţe, am fost uimiţi când am citit lista posibililor dumneavoastră colaboratori. Până acum nu aţi dat nici o dezminţire în privinţa lor. Desigur, nu ne-am închipuit nici o clipă că echipa care vă va însoţi la Cotroceni va fi lipsită de orice culoare politică.
Suntem totuşi uimiţi şi îngrijoraţi că v-aţi oprit, pentru funcţia de şef al cancelariei prezidenţiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil. De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează "perioada Năstase" virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, şi până la felul în care se exprimă domnia sa ("jigodie frustrată", "mai du-te şi tu în mă-ta", "mai caută pe goagăl") e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale. Stilistic, se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare. Nu multe vorbe bune se pot spune şi despre ceilalţi consilieri ce par a fi fost nominalizaţi (...)"
Scrisoarea este semnată de Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Andrei Oişteanu, Magda Cârneci, Andrei Cornea, Vladimir Tismăneanu, Alexandru Lăzescu, Daniel Cristea Enache, Adrian Cioflâncă, Sever Voinescu, Stere Gulea, Horea Murgu, Andreea Pora, Cristian Preda, Armand Gosu, Radu Bercea, Eugen Ciurtin, Raluca Alexandrescu, Rodica Culcer, Ştefan Vianu, Costea Munteanu, Livius Ciocârlie, Sorin Vieru, Aurelian Crăiuţu, Anca Oroveanu, Ioan Stanomir.
Pentru a citi integral scrisoarea intraţi aici http://www.revista22.ro/articol-50871_2.html