Patronii clinicilor Medas reţinuţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Patronii clinicilor Medas, soţii Simona Ateia şi Abd Halal Ateia, şi alte nouă persoane au primit ordonanţe de reţinere în dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani prin deduceri ilegale de TVA prin firme fantomă.
(photos.com)
Loredana Diacu
05.07.2014

Patronii clinicilor Medas, soţii Simona Ateia şi Abd Halal Ateia, şi alte nouă persoane au primit ordonanţe de reţinere în dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani prin deduceri ilegale de TVA prin firme fantomă.

Persoanele reţinute vor fi prezentate sâmbătă, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventivă, conform Realitatea.

În acest dosar, procurorii şi poliţiştii bucureşteni au efectuat, vineri, 76 de percheziţii în Bucureşti şi şase judeţe, la domiciliile unor persoane şi la sediile Medas.

Din cercetări a rezultat că suspecţii au construit un circuit de operaţiuni comerciale nereale prin care au obţinut rambursări de TVA. Practic, aceştia au cumpărat terenuri pe care ulterior le-au vândut fictiv la preţuri de 100 de ori mai mari decât cele de achiziţie, deducând apoi TVA-ul colectat din vânzarea succesivă.

"Astfel, suspecţii au achiziţionat terenuri de la persoane fizice sau juridice pe care ulterior le-au revândut fictiv în interiorul grupului de societăţi comerciale controlate, în interval de trei luni, la preţuri supraevaluate de circa 100 de ori (preţul nefiind achitat în realitate), singurul scop al operaţiunilor fiind acela de a genera TVA rambursabil", a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti, într-un comuniat citat de Mediafax.

Suspecţii au construit un circuit de operaţiuni comerciale nereale prin care au obţinut rambursări de TVA

De asemenea, suspecţii ar fi înregistrat în documentele contabile operaţiuni comerciale fictive, în scopul diminuării bazei impozabile şi pentru a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital între societăţile comerciale din grupul de firme, precum şi pentru a deduce TVA-ul colectat din vânzarea succesivă a terenurilor.

Prejudiciul produs bugetului de stat din rambursări ilicite de TVA a fost estimat la aproximativ 162 de milioane de lei, în timp ce prejudiciul produs bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziţii fictive s-ar fi ridicat la circa 160 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor