AOAR cere Guvernului o analiză a efectelor privind blocarea decontarii celor 5 programe operaţionale
alte articole
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România cere Guvernului o analiză financiară cu privire la efectele economice pe care le implică blocarea de către Comisia Europeană a decontărilor pe cele cinci programe operaţionale, precizând că suspendarea acestora va afecta grav întreaga economie românească.
Potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), miza economică a deblocării derulării proiectelor cu cofinanţare europeană este vitală pentru economia României în anii 2012 şi 2013. AOAR menţionează că, în momentul de faţă, există soluţii comerciale şi legale de adoptarea unor măsuri de corective legale, dar care necesită timp şi clarificări, solicitând ca acestea să fie făcute în paralel cu continuarea lucrărilor începute.
"AOAR consideră firească respectarea normelor şi regulamentelor CE, dar nu poate trece cu vederea consecinţele economice majore pe care le suportă mediul de afaceri românesc şi pe cale de consecinţă întreaga economie cu afectarea gravă a bugetului de stat (impozite şi taxe pe salarii, TVA, s.a.), ca urmare a oprii intempestive a derulării tuturor proiectelor aflate în execuţie", se arată în comunicatul transmis luni de către Asociaţie.
Astfel, AOAR atenţionează că sistarea lucrărilor, retragerea utilajelor şi a forţei de munca vor avea consecinţe economice ce ar trebui luate în consideraţie de oficialii CE.
"ONG-urile, patronatele şi sindicatele (implicate în derularea unor proiecte finanţate din POS DRU - n.r.) nu pot asigura finanţarea activităţilor pe durate de peste un an, în aşteptarea iluzorie a deblocării rambursărilor. Ministerul Afacerilor Europene trebuie sa decidă, alături de Guvern, care sunt proiectele ce trebuie definitiv suspendate asigurând deblocarea celorlate. (...) AOAR cere Guvernului, Ministerului Afacerilor Europene să acţioneze cu fermitate în interior, prin punerea în practică a corecţiilor necesare, dar să promoveze o poziţie mai profesionistă şi mai fermă în negocierile cu funcţionarii CE", sunt de părere reprezentanţii AOAR.
Comisia Europeană a efectuat un audit pe PSO DRU vizând intervalul 1 ianuarie 2007 - aprilie 2012, pe baza căruia a stabilit că sistemul de management şi control a funcţionat necorespunzător. Din acest motiv, s-a declanşat procedura de pre-suspendare a programului şi s-a propus o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional.
Guvernul a decis vineri alocarea a 375 de milioane de lei pentru plăţi restante către beneficiarii POS DRU, bani care nu au mai fost livraţi de CE pe perioada evaluării programului, plus 100 de milioane de lei contribuţia statului român. Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat vineri, la TVR 1, că plăţile pe POSDRU ar putea fi reluate în decembrie.