S.O.S. POSDRU! Slalom printre datorii
alte articole
O lipsă acută de predictibilitate şi de transparenţă decizională, întârzieri sistematice şi blocaje în rambursarea banilor. Este ceea ce reclamă aproximativ 150 de organizaţii nonguvernamentale, societăţi comerciale, autorităţi, instituţii publice şi universităţi din România, reprezentând beneficiari şi parteneri ai programelor finanţate cu fonduri europene.
Aceştia au înaintat o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, Victor Ponta, ministrului Finanţelor Publice, Florin Georgescu, şi ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, scopul fiind acela de a trage un semnal de alarmă asupra pericolului iminent ca - din cauza menţinerii blocării plăţii cererilor de rambursare - obiectivul POSDRU 2007-2013 să fie semnificativ compromis.
Prin intermediul acestui document, organizaţiile semnatare cer luarea unor măsuri imediate pentru deblocarea plăţilor. În plus, potrivit scrisorii înaintate astăzi, dificultăţile financiare ale organizaţiilor depăşesc cadrul strict al datoriilor bugetare. Cele mai multe dintre acestea se află, în prezent, în impas financiar major, înregistrând activităţi cu grupurile ţintă neonorate (burse, subvenţii, etc.), datorii către furnizorii contractaţi şi, nu în ultimul rând, salarii restante către personalul propriu.
“În acest moment avem recorduri absolut nefericite de mai bine de un an întârziere la plata rambursărilor. Multe dintre proiecte sunt suspendate sau sunt în curs de suspendare, din simplul motiv că implementatorii nu îşi mai permit să plătească echipa de implementare. Există de asemenea, datorii faţă de statul român, care vin din taxe şi impozite pe care eşti obligat să le plăteşti lunar chiar dacă statul nu îşi respectă angajamentul faţă de tine şi nu îţi rambursează banii la timp”, a declarat Flavia Preda, coordonator al Coaliţiei ONG-uri pentru fonduri Structurale, unul dintre semnatarii scrisorii, în cadrul unui interviu acordat reporterilor The Epoch Times.
În cadrul conferinţei de prezentare a scrisorii deschise înaintată astăzi autorităţilor, Flavia Preda a analizat şi pierderile pe care statul român le are ca urmare a dificultăţilor întâmpinate de organizaţiile care au proiecte în implementare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 20013.
“Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale consideră că adevăratul beneficiar al fondurilor europene este statul român. Acesta ar trebui să facă toate eforturile pentru a aduce la bugetul naţional taxe din salariile plătite în aceste proiecte şi ar trebui să facă tot ce este necesar pentru a asigura schimbări sustenabile, schimbări reale în societatea românească, cu ajutorul fondurilor europene. Prin nesusţinerea proiectelor, statul român se sabotează”, a afirmat Flavia Preda.
Coordonatorul Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale a identificat birocraţia şi lipsa transparenţei decizionale ca fiind principalele probleme pe care organizaţiile înscrise în programul POSDRU trebuie să le înfrunte.
“Ne confruntăm cu o lipsă acută de predictibilitate. Un beneficiar nu ştie când îşi va primi banii, ce se va întâmpla mâine în proiectul lui. Ce decizii, ce instrucţiuni, ce ordine de ministru se iau peste o săptămână. Avem de-a face cu o birocraţie imensă care îşi dovedeşte din ce în ce mai mult eşecul. Acest aspect îngreunează foarte mult implementarea proiectelor”, a subliniat Flavia Preda.
1.650.000 de persoane cuprinse în programul POSDRU
Corina Dragomirescu, reprezentant Academia de Advocacy, o organizaţie non profit, care are ca scop mobilizarea partenerilor sociali şi a societăţii civile în practicarea principiilor democraţiei participative, a subliniat importanţa programului POSDRU pentru ţara noastră.
“La prima vedere, România pierde banii de la Uniunea Europeană. Însă nu este vorba despre asta. Aceşti bani sunt o investiţie. Ceea ce pierde România este un capital uman instruit prin programul POSDRU, pe o perioadă de trei ani. Minim 1.650.000 de personae care trebuie să intre în acest program prin diverse proiecte. Un alt pierzător este Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Programul POSDRU a creat nenumărate locuri de muncă în cadrul organizaţiilor. În plus, participanţii la program intră imediat în piaţa muncii şi devin contribuabili, în loc să fie persoane asistate. Este un mare păcat să se întrerupă acest program!”
94% dintre beneficiarii POSDRU au apelat la împrumuturi pentru a evita întreruperea activităţii proiectelor
Reprezentanţii organizaţiilor semnatare ale scrisorii adresate decidenţilor au prezentat şi un studiu, realizat în perioada 23 august-18 septembrie 2012, de echipa portalului www.fonduri-structurale.ro, cu titlul “SOS POSDRU- Slalomul beneficiarilor şi partenerilor printre datorii”.
La sondaj au participat 149 de respondenţi, beneficiari sau parteneri în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013., dintre care 60% reprezintă organizaţii nonguvernamentale, aproximativ 30% societăţi comerciale, iar 10% universităţi, autorităţi şi instituţii publice.
Dintre aceştia, peste 90% au declarat că au făcut împrumuturi în contul proiectului pentru a evita întreruperea activităţii proiectelor. Cei mai mulţi dintre beneficiari au apelat la sursele proprii şi la creditele bancare, însă reticenţa băncilor de a acorda împrumuturi ONG-urilor face aproape imposibilă sarcina organizaţiilor de a obţine noi credite de la bancă în perioada următoare. Situaţia este dramatică în special în condiţiile în care, potrivit sondajului, 95% dintre respondenţi înregistrează, la acest moment, datorii în legătură cu implementarea proiectului.
Cei aproximativ 150 de respondenţi au acumulat, în total, datorii de aproximativ 80 de milioane de lei, iar suma totală declarată de autorităţile de management pe care statul ar trebui să o plătească organizaţiilor înregistrate cu cereri de rambursare pentru a se ajunge la zi, este de 200 de milioane de euro.
30 septembrie este data limită impusă decidenţilor de semnatarii scrisorii deschise. Aceştia au declarat că, în cazul în care nu vor primi nici o soluţie pentru salvarea programului POSDRU din partea autorităţilor, sunt deschişi la orice formă de protest şi chiar ameninţă cu acţionarea în instanţă.
La conferinţă au participat Corina Dragomirescu - Vicepreşedinte al Academiei de Advocacy, Flavia Preda - Coordonator Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, Călin Pop- Director Executiv Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor, Liliana Bibac- Manager Proiect Salvaţi Copiii România, Dan Barna - partener executiv al Structural Consulting™ Group - fonduri-structurale.ro, precum şi beneficiari ai proiectelor POSDRU aflaţi în dificultate din cauza blocării rambursărilor.