ANI: Ministrul Sănătăţii a deturnat fonduri europene

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a remis marţi un comunicat de presă privind săvârşirea de către Vasile Cepoi a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în calitate sa de fost Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. În prezent, Cepoi ocupă funcţia de Ministru al Sănătăţii.
Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.09.2012

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a remis marţi un comunicat de presă privind săvârşirea de către Vasile Cepoi a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în calitate sa de fost Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. În prezent, Cepoi ocupă funcţia de Ministru al Sănătăţii.

Conform dispoziţiilor din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Au fost respectate procedurile legale de înştiinţare, Vasile Cepoi fiind informat, la data de 12.05.2011, respectiv, data de 09.08.2012, despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază.

La data de 3 septembrie 2012, Vasile Cepoi, alături de apărătorul ales, s-a prezentat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru a lua la cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare. Totodată, acesta a depus la dosar un punct de vedere.

Vasile Cepoi a deţinut, în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, funcţiile de Director executiv şi Director coordonator. Începând cu 08.09.2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atribuţiile şi responsabilităţile specifice funcţiei publice de conducere vacante de Director executiv.

Ulterior, la 04.11.2010, acesta a fost numit în funcţia publică de conducere de Director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în urma unui concurs. Vasile Cepoi a deţinut această funcţie până la data numirii în funcţia de Ministru al Sănătăţii.

Proiect POSDRU

În urma evaluărilor demarate la data de 27.04.2011, ANI a constatat următoarele:

”- Indicii privind posibila săvârşire de către Vasile Cepoi, în calitate de fost Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în prezent,
Ministru al Sănătăţii, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.

- În calitate de Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul ”Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii
publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

- Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la
beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii: Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L.

- Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia Amfiteatru (beneficiar), alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” Iaşi şi S.C. Info Educaţia SRL".

Bani obínuţi împreună cu soţia

Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-şi prezenta punctul de vedere, în acest caz. Dacă se va ajunge la o decizie definitivă în acest caz, care să confirme acuzaţiile care au fost aduse în acest moment, domnul Vasile Cepoi îşi va pierde poziţia de ministru în Guvernul României

"Beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 Lei (aprox. 42.440€).

În cadrul Proiectului ”Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a deţinut următoarele calităţi:

- Manager de proiect (numit în funcţie la data de 01.09.2010 şi înlocuit din funcţie la 26.10.2010);

- Director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011);

- Trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 şi 01.10.2011 – 31.03.2012).”

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila săvârşire de către Vasile Cepoi, în prezent, Ministrul Sănătăţii, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Reacţia Guvernului: Dacă acuzaţiile se confirmă, ministrul va fi demis

Într-un comunicat de presă, Guvernul României a precizat marţi că a luat act de existenţa acţiunii ANI în ceea ce îl priveşte pe Ministrul Sănătăţii, domnul Vasile Cepoi, în legătură cu indiciile referitoare la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Acuzaţiile sunt grave şi este absolută nevoie de clarificarea acestora în cel mai scurt timp.

"Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-şi prezenta punctul de vedere, în acest caz. Dacă se va ajunge la o decizie definitivă în acest caz, care să confirme acuzaţiile care au fost aduse în acest moment, domnul Vasile Cepoi îşi va pierde poziţia de ministru în Guvernul României.

Guvernul României are tot interesul ca astfel de situaţii să fie lămurite şi finalizate cu un verdict clar, pentru a nu exista nicio suspiciune cu privire la credibilitatea activităţii saleŢ, mai relevă comunicatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor