Păsările îşi dau seama când cântă fals

Pasarile pot sa isi asculte propriile triluri si sa le compare cu cele ale "maestrului" care le-a invatat sa cante. (YURI CORTEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.11.2008

Neurobiologii de la Universitatea din Zurich au descoperit că păsările pot să îşi asculte propriile triluri şi să le compare cu cele ale "maestrului" care le-a învăţat să cânte, cel mai adesea acesta fiind tatăl lor, potrivit studiului publicat în revista Nature, informează swissinfo.ch.

Cintezele sunt capabile să anticipeze notele pe care trebuie să le cânte chiar înainte de a le cânta în mod efectiv. Această descoperire are implicaţii asupra felului în care oamenii învaţă limbajul, confirmă Richard Hahnloser, profesor în neuroinformatica şi principalul autor al studiului.

În regnul animal, exemplul speciilor sau indivizilor care învaţă să scoată sunete graţie învăţămintelor predate de alte specii sau alte exemplare reprezintă o raritate. În afară de oameni, acest proces de învăţare este întâlnit doar la balene, delfini, lilieci şi păsări.

Goeg Keller, un colaborator al profesorului Hahnloser a implantat electrozi minusculi în creierul cintezelor vărgate şi în acest fel cei doi cercetători au putut să măsoare impulsurile electrice care trec prin anumite zone neuronale în momentul în care aceste păsări încep să cânte.

Rezultatele au fost surprinzătoare: neuronii mobilizaţi nu sunt aceiaşi atunci când păsările ascultă trilurile altor păsări faţă de neuronii activaţi în momentul în care ele cântă singure. Creierele păsărilor dispun de un fel de "partitură" de referinţă şi de neuroni specifici care pot să detecteze diferenţele între sunete.

Masculii din specia cintezelor vărgate cântă arii foarte complexe, pe care le perfecţionează cu ajutorul exemplarelor mai în vârstă şi deci mai experimentate. Cântecele adulţilor sunt sofisticate, iar cele ale exemplarelor tinere seamănă cu gangurelile copiilor.

Cântecul este foarte important în lumea păsărilor, deoarece calitatea acestuia determină femelele să decidă de cine să se lase seduse. Dacă femela consideră că un cântec nu este suficient de "sexy", atunci ele zboară în altă parte, căutând o altă pereche, a explicat Sarah Woolley, profesor de ştiinţe comportamentale în cadrul Universităţii Columbia (SUA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor