PAS susţine protestele şi cerinţele angajaţilor sistemului educaţional din Moldova

Investirea în educaţie este o condiţie pentru a avea un stat prosper şi liber, însă Guvernul nu acordă o salarizare adecvată angajaţilor din educaţie deoarece nu este preocupat de viitorul R. Moldova, afirmă PAS. Filip atenţionează că prin forţă şi şantaj nu se va obţine nimic.
Ştefan Sârbu
06.04.2017

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) îşi exprimă respectul şi susţinerea pentru angajaţii din sistemul educaţional din Republica Moldova, care îşi cer drepturile prin acţiuni de protest, şi cheamă întreaga societate să susţină cerinţele lor. PAS menţionează că numai având condiţii optime de activitate, angajaţii din învăţământ ar putea să se concentreze pe sarcina lor de bază: a educa oameni de caracter, care să nu poată fi înşelaţi şi manipulaţi, care să fie integri, responsabili, curajoşi, toleranţi, perseverenţi şi cu încredere în propriile forţe.

”Există o legătură directă între nivelul de educaţie al unei societăţi şi gradul ei de democratizare şi prosperitate. De aceea, dacă vrem să avem un stat prosper şi liber, trebuie să investim în educaţie. Iar investiţia în educaţie înseamnă, în primul rând, investiţia în cadrele didactice şi manageriale, în resursa umană”, precizează PAS, potrivit declaraţiei emise în sprijinul angajaţilor din sistemul educaţional din RM.

În opinia formaţiunii politice, guvernarea actuală a R. Moldova nu este preocupată de viitorul societăţii şi nici de sistemul educaţional. Guvernarea a abandonat reformele iniţiate acum câţiva ani şi a renunţat la angajamentele asumate în Strategia Educaţie 2020 de a asigura un sistem eficient de motivare a cadrelor didactice.

PAS atenţionează că salarizarea adecvată este elementul de bază pentru crearea condiţiilor optime de activitate pentru angajaţii din sectorul educaţional. ”O salarizare adecvată înseamnă acordarea statutului social meritat tuturor angajaţilor din sistem, menţinerea profesioniştilor performanţi în instituţiile de învăţământ, motivarea pentru creştere profesională a cadrelor didactice şi manageriale, precum şi atragerea tinerilor cu vocaţie pedagogică în sistemul educaţional.”

PAS notează că sistemul actual de salarizare din Moldova nu este nici atractiv şi nici echitabil, iar pentru o parte semnificativă de cadre didactice şi personal didactic auxiliar, acesta nu oferă un trai decent, un drept fundamental. Inechitatea socială şi abordarea discriminatorie continuă să fie încurajate prin adoptarea măsurilor de stimulare financiară pentru unele categorii de personal privilegiate – judecători, procurori şi unii funcţionari publici, care beneficiază de salarii corelate cu salariul mediu pe economie, reexaminate anual.

”Este adevărat că în sistemul educaţional al Republicii Moldova există multe probleme: conţinuturi complexe şi nerelevante, instituţii cu dotări tehnice precare, informare şi transparenţă insuficientă, administrare ineficientă etc. Dar aceste probleme pot şi vor fi rezolvate doar de cadre didactice şi manageriale eficiente, care sunt motivate să depună tot efortul şi sunt apreciate la justa valoare de către stat şi societate”, a conchis PAS, chemând întreaga societate să susţină cerinţele angajaţilor sistemului educaţional din Moldova.

Referindu-se la marşul de protest organizat de profesori şi sindicatele din Educaţie, la finalul şedinţei Guvernului de miercuri, Pavel Filip a declarat că protestele sunt o formă de a atrage atenţia asupra unei probleme, însă majorarea salariilor din domeniul educaţiei este deja în vizorul Executivului.

În concluzie, premierul a exprimat preocuparea constantă a cabinetului de miniştri de la Chişinău pentru mărirea treptată a salariilor tuturor categoriilor de bugetari şi a îndemnat liderii sindicali din Educaţie să devină mai flexibili şi să contribuie prin dialog la identificarea resurselor financiare care pot fi orientate spre majorarea salariilor profesorilor. „Cu forţa şi şantaj nu se va obţine nimic.”, a afirmat acesta.

Susţinuţi de sindicaliştii din educaţie, peste o mie de profesori veniţi din toate colţurile R. Moldova au ieşit din nou, miercuri, la o acţiune de protest în faţa Guvernului, cerând majorarea salariilor şi atenţionând că ar putea chiar întrerupe procesul de studii în cazul în care nu vor fi ascultaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor