Ultimatum pentru guvernarea R.Moldova: Profesorii cer majorarea salariilor, altfel întrerup procesul de studii
alte articole
Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului şi o parte a bulevardului Ştefan cel Mare este blocat de peste o mie de profesori veniţi din toate colţurile ţării, care mărşăluiesc, miercuri, 5 aprilie, protestând împotriva salariilor mult prea mici pentru asigurarea unor condiţii minime de existenţă.
Potrivit jurnal.md, sute de profesori au pornit în marş de la Academia de Ştiinţe până la Guvern, în semn de ultimatum, atenţionând că ar putea recurge chiar şi la întreruperea procesului de studii în cazul în care revendicările nu le vor fi auzite de către autorităţi.
Menţionăm că sindicatele din educaţie cer majorarea cu 50% a salariului de funcţie al personalului didactic şi ştiinţifico-didactic, egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a Reţelei Tarifare Unice cu mărimea minimului de existenţă, începând cu 1 ianuarie 2017 şi recalcularea anuală, necondiţionată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în câmpul muncii. Pedagogii, susţinuţi de sindicaliştii din educaţie şi din celelalte ramuri ale economiei naţionale, au demarat acţiunile de protest la 17 ianuarie 2017 şi protestează de câteva săptămâni deja.
În susţinerea pedagogilor s-au anunţat şi membrii Platformei Demnitate şi Adevăr, care consideră că educaţia trebuie să devină o prioritate absolută nu doar în declaraţiile decidenţilor politici, ci reflectată, inclusiv, prin intermediul unei politici de salarizare echitabilă şi motivantă.
Potrivit unei declaraţii cu privire la revendicările pedagogilor din Republica Moldova, Platforma DA menţionează că „investiţia în educaţie este o investiţie în viitor şi subevaluarea ei este inadmisibilă. Crearea unui sistem de motivare a profesorilor trebuie să reprezinte o prioritate în cadrul politicilor educaţionale. Doar o politică de profesionalizare, ridicare a prestigiului profesiei de pedagog şi de remunerare adecvată a cadrelor didactice vor pune bazele unui sistem educaţional de calitate. În caz contrar, pedagogii nu vor fi stimulaţi să rămână în sistem, iar viitorul copiilor noştri şi, implicit, al ţării noastre, este grav afectat”.