Partidul Comunist Chinez intenţionează să-şi deschidă un birou de televiziune la Bruxelles

Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)
A.P.
14.09.2020

China Media Group intenţionează să deschidă un birou european la Bruxelles, potrivit publicaţiei Politico, citând surse din interiorul companiei aparţinând regimului comunist.

Grupul media acţionează ca organizaţie umbrelă a canalului de televiziune de stat pentru lumea externă - China Global Television News (CGTN) - şi al radiodifuzorului China Radio International.

Potrivit lui David Bandurski, director asociat al think-tank-ului China Media Project, măsura „face parte dintr-un efort mai amplu al preşedintelui Xi Jinping 'de a se asigura faptul că Beijingul poate centraliza controlul asupra ştirilor şi opiniei publice'”.

Conducerea China Media Group consideră că în acest mod Beijingul „poate submina mai bine UE chiar din propria sa curte”, susţin surse din interior. „A avea un sediu la Bruxelles poate fi văzut ca o strategie necesară în încercarea de a influenţa conversaţiile legate de China în Europa”, a adăugat el.

CGTN a deschis un hub european la Londra, în urmă cu doi ani, dar a intrat rapid în vizorul autorităţii de reglementare britanice Ofcom, care a constatat că a încălcat regulile de radiodifuziune în mai multe rânduri transmiţând ştiri false şi propagandă de Partid.

Efortul Partidului Comunist Chinez de a-şi spori influenţa la Bruxelles vine într-un moment deosebit de sensibil pentru capitala UE, care nu a reuşit să facă faţă creşterii presiunii diplomatice a Beijingului în ultimele luni.

În aprilie, Serviciul European de Acţiune Externă – braţul de politică externă al UE – a fost criticat, în urma informaţiilor conform cărora a încercat să minimalizeze acţiuni de dezinformare chineză după o intervenţie a ambasadei Chinei la Bruxelles, care a încercat să blocheze rapoarte critice la adresa modului în care Beijing-ul a administrat pandemia virusului Wuhan, lăsând-o să se răspândească în întreaga lume.

Şeful politicii externe a UE, Joseph Borrell, a fost audiat de Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, unde a negat că SEAE ar fi cedat presiunilor Beijingului. Dar răspunsurile sale nu au stins scandalul, mai ales după ce China a adoptat un ton mai agresiv în faţa Europei, care pune pandemia de coronavirus pe seama erorilor Beijingului.

UE se află, de asemenea, în mijlocul unei dezbateri publice cu privire la modalităţile de reglementare a companiilor din afara UE care primesc finanţare de la stat şi funcţionează în cadrul Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor