China vehiculează un nou film despre incidente sino-indiene pe linia de demarcaţie

Trupe indiene în regiunea râului Galwan, la graniţa dintre India şi China (Anadolu via Getty Images)
A.P.
09.09.2020

Pe reţelele de socializare chineze, controlate de Partidul Comunist Chinez, circulă un nou videoclip în care, aparent, este înfăţişată o nouă ciocnire dură între forţe chineze şi indiene, de-a lungul liniei de demarcaţie dintre cele două state, numită linia de control actual (LAC), din Himalaya.

Videoclipul ilustrează un nou incident major de lupte corp la corp între grupuri mari de soldaţi ai Armatei de Eliberare, controlată de regimul comunist, şi soldaţi indieni. Nu este clar când a fost filmat şi originea sa este şi ea necunoscută. Cu toate acestea, materialul este descris ca fiind „cel mai nou” clip video referitor la luptele de la frontiera celor două cele mai populate state ale planetei.

Citiţi şi Detalii despre conflictul din Valea Galwan: bătăi cu pari, bolovani cu sârmă ghimpată şi oameni aruncaţi în râuri îngheţate

Deşi este aproape imposibil de verificat locaţia precisă sau autenticitatea videoclipului, acesta a fost repostat de Carl Zha, pe care rapoartele mass-media occidentale îl descriu adesea ca un utilizator chino-american de Twitter şi „influencer pro-Beijing”.

Videoclipul poate avea o vechime de câteva luni şi este difuzat în aceeaşi zi în care China şi India s-au acuzat reciproc de deschiderea focului în zona LAC. Filmările arată bâte şi tije metalice folosite drept arme. Conflictul a degenerat încât, în final, participanţii au folosit paturile puştilor - fiind clar că unii dintre soldaţi par a fi înarmaţi, în ciuda acordului comun dintre cele două state ca militarii să nu poarte arme în zonă.

Beijingul a acuzat India de o „provocare militară majoră”, susţinând că trupele indiene au încălcat LAC şi au intrat în partea administrată de China. Conform rapoartelor regimului comunist, trupele indiene "au deschis apoi focul încercând să-i intimideze pe ofiţerii din patrula grănicerilor chinezi", potrivit acuzaţiilor făcute de Armata Partidului, marţi.

Alte videoclipuri care prezintă ciocniri intense la graniţă - de exemplu cel ataşat acestui articol.

Pe 15 iunie a izbucnit un conflict major în Valea Galwan între trupe chineze şi indiene. Tensiunile au escaladat în ciocniri violente, participanţii folosind arme artizanale precum bâte cu cuie şi bolovani - iar incidentul a avut ca urmare numeroşi morţi - numărul acestora neputând fi verificat din cauza secretomaniei menţinute de regimul de la Beijing. India a raportat 20 de decese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor