Parlamentul R. Moldova tinde să implementeze Acordul de Asociere cu UE

Parlamentul R. Moldova a aprobat Programul legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE. Experţii susţin că în prezent nu este foarte clar dacă politicienii moldoveni sunt cu adevărat pro-europeni.
Parlamentul R. Moldova (facebook.com/profil Parlamentul RM)
Ştefan Sârbu
24.02.2017

Programul legislativ anual al Parlamentului ce conţine 111 acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2017 a fost aprobat vineri, la prima şedinţă din sesiunea de primăvară a Legislativului. Documentul este elaborat în baza Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE în perioada 2017 – 2019, elaborat de Guvern şi coordonat cu UE.

Preşedintele Parlamentului a solicitat comisiilor parlamentare permanente să realizeze în termen acţiunile prevăzute în Programul legislativ şi a cerut consolidarea tuturor forţelor politice din Parlament pentru realizarea obiectivului strategic de integrare europeană.

Programul conţine acţiunile pe care Parlamentul şi le asumă în 2017, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere, inclusiv modificările la legislaţie sau adoptarea unor legi noi în domeniile de reforme prioritare. Totodată, documentul prevede instituţiile responsabile, termenul de realizare a acţiunilor şi de implementare potrivit Acordului de Asociere, precum şi Comisia permanentă sesizată.

"Prin aprobarea Programului legislativ, Parlamentul recunoaşte oportunităţile oferite de Acordul de Asociere, precum şi rolul Legislativului în transpunerea angajamentelor asumate şi în asigurarea unei implementări structurate şi coerente a Acordului de Asociere", se menţionează în comunicatul de presă al Legislativului.

Notabil este faptul că fracţiunea PLDM a calificat documentul, dar şi graba cu care a fost aprobat, drept o acţiune de PR, în condiţiile în care deja există foaia de parcurs şi planuri de implementare a Acordului de Asociere cu UE.

Menţionăm că recent expertul polonez Marek Marszalek, manager de Programe pentru România şi Moldova din cadrul Institutului de Studii Est-Europene de la Varşovia a atenţionat că există mari riscuri ce ţin de vectorul European al R. Moldova, deoarece politicienii moldoveni trebuie prin acţiuni să arate că sunt pro-europeni, respectă şi implementează în practică principiile de bază ale UE: statul de drept, democratizarea, societatea civilă care este implicată în crearea politicilor etc. Acum există o mare ambiguitate în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor