Expert: Există o mare ambiguitate dacă politicienii moldoveni sunt pro-europeni

Politicienii din RM trebuie prin acţiuni să arate că sunt pro-europeni, dar şi societatea civilă trebuie să crească implicându-se activ în activităţile comunitare dar şi în “politica mare”, susţine Marek Marszalek.
Ştefan Sârbu
22.02.2017

alte articole

Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)
Ştefan Sârbu
22.02.2017

Expertul polonez Marek Marszalek, manager de Programe pentru România şi Moldova din cadrul Institutului de Studii Est-Europene de la Varşovia atenţionează că în prezent există mari riscuri ce ţin de vectorul European al R. Moldova, deoarece şi în UE mai există crize, iar sentimentele europenilor nu mai sunt atât de deschise. Mai mult, şi politicienii moldoveni trebuie prin acţiuni să arate că sunt pro-europeni, respectă şi implementează în practică principiile de bază ale UE: statul de drept, democratizarea, societatea civilă care este implicată în crearea politicilor etc.

„Există o problemă şi bineînţeles că politicienii moldoveni trebuie să arate că sunt şi ei pro-europeni. Acesta e mesajul clar care trebuie transmis. Acum există o mare ambiguitate. Dacă vor în direcţia europeană, atunci trebuie să declare clar că vor şi trebuie să vedem şi acţiuni în această direcţie din partea lor”, a declarat Marek Marszalek într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Expertul polonez notează că interferenţa Rusiei care doreşte să „ţină mâna” pe Republica Moldova, se întâmplă din cauza clasei politice de la Chişinău care a eşuat faţă de proiectul european, iar această dorinţă poate fi contracarată şi prin implicarea activă a societăţii civile.

„Eu cred şi sper că lucrurile se pot reface şi că se poate pune la cale direcţia către Vest şi către democratizare, în aşa fel încât oamenii să se simtă actori mai implicaţi în politică şi în supremaţia statului de drept, care este lucrul cel mai de bază. Şi cu asta să sperăm că vine şi îmbunătăţirea nivelului de viaţă. Asta e o problemă foarte mare în Republica Moldova. Se vede clar lipsa de bani, lipsa de motivaţie şi de scopuri.”

Marek Marszalek crede că în R. Moldova nu există acelaşi răspuns ca în România la fenomenul corupţiei, abuzului, şi deraierii clasei politice deoarece societatea încă nu e pregătită având nevoie de timp şi implicare nemijlocită în mersul lucrurilor la nivel local, în ceea ce ţine de comună, bloc, stradă, cartier, altfel cetăţenii nu vor fi interesaţi nici de responsabilizarea „politicii mari” fiind vorba doar despre politizare.

“Şi societatea civilă e prea slabă, sau insuficient de puternică.Trebuie crescută societatea civilă şi implicarea în politică. Dar nu în sensul politizării vieţii. Oamenii trebuie să se concentreze mai ales asupra comunităţii lor şi pornind din zona locală să meargă spre puterea centrală”.

În concluzie, expertul polonez Marek Marszalek menţionează că dacă Moldova continuă aşa cum stau lucrurile în prezent, acesta ar fi un scenariu pesimist care poate duce spre o situaţie mai rea. Speră totuşi că se va merge pe varianta scenariului optimist care presupune o colaborare mai strânsă cu Vestul, dar şi cu parteneri din Est, iar Estul va fi mai deschis pentru colaborare şi nu pentru crearea tensiunilor, şi în consecinţă moldovenii ar fi în siguranţă, mai bogaţi şi mai fericiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor