Parlamentul georgian adoptă legea actualizată privind "agenţii străini"

Parlamentul georgian a adoptat în lectură finală o nouă lege privind „agenţii străini”, a relatat la 1 aprilie postul de presă georgian Sova, citat de The Kyiv Independent.
Legea, care înlocuieşte o versiune controversată adoptată în mai 2024, extinde definiţia agenţilor străini pentru a include persoanele fizice, nerespectarea acesteia fiind pedepsită cu până la cinci ani de închisoare sau amendă de 10.000 USD.
Bazată pe Legea americană privind înregistrarea agenţilor străini (FARA), versiunea georgiană include un set de modificări restrictive ale legislaţiei ţării în domeniul radiodifuziunii.
FARA, adoptată iniţial în SUA în 1938 pentru a contracara ideologia nazistă şi sovietică, impune lobbyiştilor străini să îşi dezvăluie legăturile şi sursele de finanţare. Legea a fost rareori pusă în aplicare - doar câteva cazuri au condus la acuzaţii penale în ultimele decenii.
Liderii opoziţiei georgiene au susţinut că utilizarea FARA ca model de către partidul Visul Georgian este înşelătoare, deoarece legea americană este aplicată în mod restrictiv şi nu este utilizată pentru a viza ONG-urile sau mass-media, spre deosebire de versiunea georgiană.
Aprobată de 86 de deputaţi, legea georgiană vizează atât organizaţiile, cât şi persoanele fizice care primesc finanţare străină şi nu se înregistrează la Ministerul Justiţiei.
Legislaţia include sancţiuni penale pentru nerespectarea legislaţiei, care, potrivit legiuitorilor, sunt menite să prevină evaziunea şi să asigure că publicul cunoaşte modul în care sunt utilizaţi banii străini.
Mai multe ONG-uri au început să se înregistreze din nou în ţări precum Estonia pentru a evita să intre sub jurisdicţia legii.
Proiectul de lege a atras critici dure din partea partidelor de opoziţie georgiene şi a oficialilor din SUA şi UE, care consideră că acest proiect de lege va fi folosit ca instrument pentru a suprima în continuare societatea civilă şi mass-media independentă.
Iniţial, prima versiune a proiectului de lege privind agenţii străini a fost adoptată în mai 2024, în a treia şi ultima sa lectură. Legea, susţinută de partidul Visul Georgian, reflectă legislaţia rusească represivă utilizată pentru a reprima criticii regimului de la Kremlin şi ONG-urile din Rusia cu legături străine de orice fel.
Represiunile Visului Georgian împotriva presei independente şi deciziile de a îndepărta ţara de UE au determinat proteste în masă care au durat luni de zile şi represiuni violente din partea poliţiei.