Parlamentul European cere eliminarea pungilor de plastic şi a produselor din plastic periculoase

Printr-o rezoluţie adoptată marţi, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene, interzicerea celor mai periculoase materialelor de plastic şi pungilor de plastic de unică folosinţă până în anul 2020, conform unui comunicat al PE.
Tomberon de gunoi. (Christopher Furlong / Getty Images)
P. P.
15.01.2014

Printr-o rezoluţie adoptată marţi, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene, interzicerea celor mai periculoase materiale de plastic şi pungilor de plastic de unică folosinţă până în anul 2020, conform unui comunicat al PE.

Parlamentul European vrea amendarea legislatei Uniunii Europene privind produsele de plastic care afectează mediul, legislaţie deficitară în acest moment, şi reducerea deşeurilor de plastic. Tot în acest sens, legislativul european mai urmăreşte modificarea directivelor privind deşeurile din ambalaje.

”Parlamentul a arătat cum trebuie abordată marea problemă a deşeurilor de plastic, periculoase pentru mediu şi sănătate. Am spus astăzi (marţi - n.r.) că vrem să schimbăm obiceiurile nesănătoase din faza de producţie până la eliminare. Dacă aceste produse vor fi utilizate în scopuri bune şi vor fi reciclate cât se poate de mult, vom acoperi o lacună şi vom pune în practică ideea unei economii circulare. De asemenea, vom putea să ne curăţăm mările şi pământul, creând, totodată, locuri de muncă” a declarat raportorul italian Vittorio Prodi (S&D).

Eurodeputaţii au propus o serie de modificări a legislaţiei care au ca scop reorganizarea modului în care sunt colectate şi sortate deşeurile, noi criterii obligatorii de reciclare şi criterii armonizate de colectare. Aceştia au mai cerut eliminarea de piaţă a celor mai periculoase materiale de plastic.

Conform cerilor PE, din 2014 se vor vota modificări ce vor conduce la o eliminare graduală a deşeurilor reciclabile şi reutilizabile, la descurajarea incinerării, eliminarea pungilor de plastic şi combaterea exporturilor ilegale şi aruncarea deşeurilor de plastic. O altă precizare a legiutorilor stipulează ca deşeurile din plastic să nu mai fie utilizate pentru energie înainte de epuizarea altor opţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor