Comisia Europeană: Teama faţă de ”afluxul masiv” al muncitorilor din Europa de Est este nefondată

Comisia Europeană, Bruxelles.
Comisia Europeană, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană (CE) a declarat luni că muncitorii din Europa de Est, inclusiv românii şi bulgarii, aduc beneficii economiilor altor state din UE precizând că ideea unui "aflux masiv" al acestor muncitori este "nefondată", relatează site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF).

"Muncitorii (originari din Europa de Est) vin să completeze muncitorii locali şi tind să nu ia locurile de muncă ale muncitorilor din ţara gazdă", a menţionat comisarul european însărcinat cu Afaceri Sociale, Laszlo Andor.

Aceşti muncitori "sunt contribuabili neţi la sistemele sociale din ţările gazdă", a afirmat el, respingând afirmaţiile celor care îi acuză pe muncitorii din Est că vin în Occident cu scopul de a profita pe nedrept de avantaje sociale.

Comisarul european a înfăţişat în acest sens un nou ghid practic CE referitor la aplicarea corectă a regulilor UE pe specificul securităţii sociale. "Legislaţia europeană conţine garanţii precise care împiedică cetăţenii să abuzeze de regimurile securităţii sociale în alte ţări ale Uniunii", a precizat el.

De la 1 ianuarie, românii şi bulgarii pot să muncească în orice stat membru al UE. Restricţiile care au fost în vigoare în nouă ţări, inclusiv în Germania, Marea Britanie şi Franţa au fost eliminate după şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE. Această măsură a provocat temeri care sunt "nejustificate" în opinia CE.

Potrivit ediţiei online a publicaţiei European Voice, Laszlo Andor a apreciat dezbaterea pe această temă "în anumite state membre" ca "emoţională şi eronată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe