Parlamentul elen aprobă un nou proiect de lege de austeritate

Legiuitorii din Atena au adoptat un proiect de lege care va introduce noi creşteri ale taxelor, preţurilor şi crearea unui nou fond de privatizare. Grecia trebuie să economisească 5,4 miliarde de euro pentru a debloca o nouă parte din fondurile promise de creditorii săi.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.05.2016

Parlamentul elen a adoptat duminică un proiect de reformă privind creşterea taxelor, aplicarea de noi măsuri de austeritate şi crearea unui nou superfond de privatizare, care va gestiona aproape întreaga proprietate de stat.

Astfel, 153 de membri din coaliţia premierului Alexis Tsipras au votat în favoarea proiectului, în timp ce alţii 145 s-au opus noilor măsuri. Decizia a fost luată înaintea unei întâlniri a Eurogrupului, care va avea loc marţi şi care este aşteptată să deblocheze o altă tranşă din banii destinaţi ţării slăbite de datorii.

Conform actualului acord de salvare financiară (bailout) încheiat între Grecia şi UE, Atena a promis că îşi va aduce excendetul bugetar primar la 3,5% din PIB-ul ţării până în 2018.

În acelaşi timp, noul proiect de lege adoptat duminică, care are 7.000 de pagini, prevede că impozitul pe vânzări în cazul produselor alimentare şi a băuturilor va creşte de la 23 la 24%. Petrolul, motorina, electricitatea, Internetul, comunicaţiile mobile, ţigările şi alcoolul vor fi de asemenea mai scumpe ca înainte. Turiştii vor plăti o taxă suplimentară pentru şederea în hoteluri şi vor plăti mai mult pentru a vizita muzeele.

Noul fond de privatizare controversat, controlat de creditorii ţării, va fi folosit pentru a vinde companii publice. O altă parte controversată a proiectului include un mecanism de reducere în mod automat a cheltuielilor publice în cazul unor depăşiri ale bugetului.

Partidele politice care se opun propunerilor lui Tsipras au susţinut că proiectul de lege merge în direcţia opusă Constituţiei. Dezbaterea intensă a inclus de asemenea comentarii privind faptul că partidul de stânga al premierului – Syriza – a promis ceva complet diferit atunci când a câştigat alegerile în 2014.

Ultimul set de măsuri de austeritate a fost adoptat după un alt set de reforme similare aprobate în 8 mai şi care au prevăzut reducerii ale pensiilor şi creşteri ale taxelor.

Sâmbătă şi duminică, angajaţii din domeniul transporturilor din Atena au intrat într-o grevă de 48 de ore pentru a protesta împotriva noilor creşteri ale taxelor. Şoferii de metrou, tramvai şi trenuri de navetişti şi-au părăsit locul de muncă şi duminică li s-au alăturat şoferilor de autobuze.

În faţa clădirii Parlamentului din capitala elenă, peste 10.000 de persoane au protestat împotriva reformelor nepopulare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor