Parlamentul a votat politica bugetar fiscală şi bugetul de stat. Iurie Ţap: Absolut netransparent

Politică bugetară fiscală votată vineri în Parlament modifică legea finanţelor publice a oraşelor municipii, fapt ce va duce la discriminarea cetăţenilor din oraşele simple, dar cu acelaşi număr de locuitori, consideră deputatul PLDM.
Iurie Ţap, deputat PLDM
Iurie Ţap, deputat PLDM (Captură Foto / privesc.eu)

Parlamentul a votat vineri, 15 decembrie, în a doua lectură, politica bugetar fiscală şi bugetul de stat, a anunţat vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Iurie Ţap, ţinând să menţioneze amblele proceduri au avut loc absolut netransparent.

„Putem înţelege chiar dacă au fost deplasaţi, sau încălcaţi termenii legali, dar cel puţin să fie suficient timp pentru a face cunoştinţă cu aceste materiale şi subiectul propiu-zis. Sâmbătă seara târziu am aflat dintr-o postare pe Facebook despre faptul că prin politica bugetar fiscală a fost modificată legea finanţelor publice şi oraşele municipii vor beneficia de 35 la sută din impozitul pe venit al persoanelor fizice care este colectat în teritoriul administrat, iar oraşele rămân la cota de 20 la sută”, a declarat deputatul PLDM în cadrul unui briefing de presă.

Acesta consideră că aceasta este o aboradre absolut ilegală, făcând trimitere în acest sens la legea 435 privind descentralizarea administrativă potrivit căreia ar trebui să existe oportunităţi şi condiţii egale pentru ca autorităţile publice locale să-şi poată realiza obiectivele conform competenţelor.

„Este o abordare discriminatorie. În loc să se meargă pe reforma de descentralizare conform legii şi a principiilor general recunoscute, Guvernul a mers pe o altă cale, pe cea a facilitării primarilor Partidului Democrat”, fapt ce ar putea contribui la facilitarea în următoarele alegeri parlamentare candidaţii PD pe aceste circumscripţii, consideră parlamentarul.

Totodată, politicianul a ţinut să specifice că aceste modificări, pe de o parte, vor afecta grav dezvolatarea colectivităţilor locale respective, iar pe de altă parte, vor constitui un instrument evident de fraudare indirectă a alegerilor parlamentare, ceea e afectează în principiu democraţia în Republica Moldova.

„Nu dezvolatarea, nu interesele de viitor ale cetăţenilor, dar interesele de moment, politice pentru viitoarele alegeri. Am vorbit în repetate rânduri despre necesitatea promovării reformei de descentralizare consecvent în conformitate cu principiile acestei legi, dar spre regret nu s-a auzit. De aici ies la iveală adevăratele interese ale majorităţii parlamentare, ale Partidului Democrat care, de fapt, doresc să se menţină la putere, nu şi să rezolve cu adevărat problemele cu care se confruntă cetăţenii”, a conchis Iurie Ţap.