Igor Dodon: Legea ”anti-propagandă” instituie cenzura, de aceea nu va fi promulgată

Modificările adoptate prevăd introducerea în Codul Audiovizualului a unui ansamblu de măsuri menite să-i protejeze pe cetăţenii moldoveni de dezinformarea şi manipularea provenite din afara ţării.
(Captură Foto)

Igor Dodon anunţă luni că Legea privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului (aşa-numita lege anti-propagandă) ar fi neconstituţională şi va fi restituită Parlamentului cu argumentele corespunzătoare. Acesta mai informează pe pagina sa de socializare că pe parcurs a primit mai multe adresări din partea societăţii civile, inclusiv din partea Adunării Populare a Găgăuziei, a consiliilor locale prin care îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul cu legea adoptată.

Şeful statului a adăugat că în toate adresările s-ar atenţiona asupra limitării exprese a garanţiilor constituţionale privind libertatea de exprimare, de opinie, dreptul la informare, libertatea presei, totodată fiind instituită cenzura. Aceasta este o referire la nota informativă a Comisiei pentru constituţionalitate şi drepturile omului din cadrul Consiliului societăţii civile de pe lângă Preşedintele RM publicată pe contul său de Facebook.

Amintim că proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a fost votat la 7 decembrie, în lectură finală, de către Parlamentul de la Chişinău. Legea prevede introducerea în Codul Audiovizualului a noţiunii de „securitate informaţională”, care prevede un ansamblu de măsuri menite să-i protejeze pe cetăţenii moldoveni de dezinformarea şi manipularea provenite din afara ţării, inclusiv combaterea propagandei ruse pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit Radio Europa Liberă, vorbind recent la o conferinţă media organizată la Chişinău, ambasadorul SUA în Moldova, James Petit, a îndemnat autorităţile moldovene să adopte cât mai curând noul Cod al Audiovizualului. „Propaganda străină este o problemă în Moldova, şi Statele Unite înţeleg cu siguranţă riscurile pe care le prezintă dezinformarea rusească”, a mai adăugat cu această ocazie ambsadorul Pettit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe