Igor Dodon: Legea ”anti-propagandă” instituie cenzura, de aceea nu va fi promulgată

Modificările adoptate prevăd introducerea în Codul Audiovizualului a unui ansamblu de măsuri menite să-i protejeze pe cetăţenii moldoveni de dezinformarea şi manipularea provenite din afara ţării.
(Captură Foto)

Igor Dodon anunţă luni că Legea privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului (aşa-numita lege anti-propagandă) ar fi neconstituţională şi va fi restituită Parlamentului cu argumentele corespunzătoare. Acesta mai informează pe pagina sa de socializare că pe parcurs a primit mai multe adresări din partea societăţii civile, inclusiv din partea Adunării Populare a Găgăuziei, a consiliilor locale prin care îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul cu legea adoptată.

Şeful statului a adăugat că în toate adresările s-ar atenţiona asupra limitării exprese a garanţiilor constituţionale privind libertatea de exprimare, de opinie, dreptul la informare, libertatea presei, totodată fiind instituită cenzura. Aceasta este o referire la nota informativă a Comisiei pentru constituţionalitate şi drepturile omului din cadrul Consiliului societăţii civile de pe lângă Preşedintele RM publicată pe contul său de Facebook.

Amintim că proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a fost votat la 7 decembrie, în lectură finală, de către Parlamentul de la Chişinău. Legea prevede introducerea în Codul Audiovizualului a noţiunii de „securitate informaţională”, care prevede un ansamblu de măsuri menite să-i protejeze pe cetăţenii moldoveni de dezinformarea şi manipularea provenite din afara ţării, inclusiv combaterea propagandei ruse pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit Radio Europa Liberă, vorbind recent la o conferinţă media organizată la Chişinău, ambasadorul SUA în Moldova, James Petit, a îndemnat autorităţile moldovene să adopte cât mai curând noul Cod al Audiovizualului. „Propaganda străină este o problemă în Moldova, şi Statele Unite înţeleg cu siguranţă riscurile pe care le prezintă dezinformarea rusească”, a mai adăugat cu această ocazie ambsadorul Pettit.