ONG-uri din RM: Partidul Democrat să înceteze acţiunile de subminare a societăţii civile

Subminarea importanţei societăţii civile prin comandarea unor sondaje cu întrebări manipulatorii este un semnal grav de ameninţare a democraţiei, afirmă zeci de ONG-uri din RM care cer Partidului Democrast să le respecte libertatea de asociere.
Manipulare informaţională (facebook.com)
Ştefan Sârbu
18.12.2017

38 de organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova au semnat o declaraţie prin care condamnă acţiunile de manipulare ale autorului şi celor care au comandat sondajul sociologic IMAS, lansat la 12 decembrie. În opinia ONG-urilor, acţiunile IMAS şi a Partidului Democrat din Moldova (PDM) ar fi avut scopul de a fundamenta atacurile împotrivă organizaţiilor necomerciale şi a crea un mediu nefavorabil de activitate a societăţii civile în ţară. Subminarea importanţei organizaţiilor societăţii civile constituie un semnal clar de ameninţare a democraţiei.

De asemenea, asociaţiile îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu formularea părtinitoare a întrebărilor în cadrul sondajului sociologic IMAS, deoarece consideră că formularea întrebărilor ar fi influenţat opinia respondenţilor în ceea ce priveşte activitatea sectorului necomercial şi, implicit, rezultatele sondajului. ”Una din rigorile elaborării unui chestionar pentru realizarea sondajelor sociologice este formularea imparţială a întrebărilor, iar unele întrebări au fost concepute să ducă la concluzii eronate şi denigratoare faţă de activitatea sectorului asociativ.”

Potrivit declaraţiei, semnatarii subliniază că dacă consecutivitatea întrebărilor în raport a reprodus consecutivitatea acestora în chestionar, atunci ordinea a fost concepută pentru a induce răspunsuri favorabile PDM, care a comandat studiul. ”Astfel, un asemenea sondaj riscă să nu reprezinte părerea autentică a cetăţenilor şi nu poate constitui un mijloc adecvat de evaluare a opiniei publice şi ulterior de informare a acesteia.”

În concluzie, ONG-urile invită autorul sondajului să reconsidere metodologia acestuia şi modul de formulare a întrebărilor, astfel încât să fie exclusă orice aparenţă de manipulare. Semnatarii solicită Partidului Democrat din Moldova să aplice angajamentele declarate faţă de respectarea libertăţii de asociere şi să înceteze orice acţiuni de subminare a activităţii organizaţiilor societăţii civile în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor