Parlamentar britanic de top susţine că firmele nu ar trebui să accepte angajaţi fără vaccin COVID

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Un deputat britanic s-a confruntat cu o reacţie dură după ce a sugerat că angajaţilor din Marea Britanie nu ar trebui să li se permită să meargă la muncă decât dacă pot dovedi că au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, atunci când vaccinul devine disponibil.

"Dacă vaccinarea funcţionează şi dacă suntem siguri că este sigură - iar indicaţiile de până acum sunt bune - atunci cu siguranţă văd ziua în care companiile spun: 'Uite, trebuie să te întorci la birou şi dacă nu eşti vaccinat, nu mai intri'", a afirmat Tom Tugendhat.

Compania de biotehnologie Moderna afirmă că datele timpurii sugerează că vaccinul său împotriva virusului Wuhan este eficient de 94,5%.

„Cu siguranţă văd locuri în societate care vor cere certificate de vaccinare”, a adăugat Tugendhat.

Tugendhat este deputat conservator care prezidează Comisia pentru Afaceri Externe în cabinetul prim-ministrului Boris Johnson.

Tugendhat a sugerat că există precedente pentru impunerea vaccinării în cazul călătoriilor în străinătate.

„Îmi amintesc când călătoream mai mult decât acum - când mergeai în anumite ţări trebuia să arăţi un certificat de vaccinare împotriva febrei galbene şi dacă nu îl aveai nu ţi se permitea să intri în ţară şi la revedere”, a spus Tugendhat.

„Nu existau dezbateri, apeluri şi alte cereri. Îmi pot imagina o situaţie în care da, bineînţeles că eşti liber să nu te vaccinezi, dar vor exista consecinţe”, a adăugat el.

Tugendhat a sugerat, de asemenea, că vaccinarea ar putea fi chiar necesară pentru a utiliza transportul public, spunând: „ar depinde de statutul de serviciu public, de cine şi când, aşa că nu aş vrea să încep să ghicesc acum”.

"Dar cred că, dacă lucrurile de dovedesc sigure, respingerea lor în momentul în care au un efect mai larg asupra întregii societăţi va avea consecinţe", a adăugat deputatul.

Sugestia lui Tugendhat este doar cea mai recentă într-o serie de indicaţii conform cărora oricine alege să nu fie vaccinat va fi în mod eficient exclus din societate.

Este posibil ca liniile aeriene să solicite pasagerilor să obţină un „permis de sănătate” care include un certificat digital de vaccinare împotriva COVID-19 înainte de a le permite să zboare, potrivit unui raport recent.

Sistemul ar avea o natură similară cu cea luată în considerare de Ticketmaster, despre care s-a dezvăluit că ia în calcul clienţii care dovedesc că au făcut vaccinul sau un test de coronavirus care să iasă negativ înainte de a le permite să cumpere bilete.

Ticketmaster a clarificat ulterior că decizia finală cu privire la astfel de măsuri va reveni organizatorilor de evenimente, dar că firma se gândeşte de pe acum la implementarea sistemului.

Odată cu faptul că Uber şi alte companii încep să refuze serviciile pentru persoanele care nu respectă restricţiile legate de combaterea virusului Wuhan, „noul normal” va crea probabil o castă de persoane care refuză - aşa numiţii refusniks - cărora li se vor interzice călătoriile, numeroase forme de viaţă sociala şi, în viitor, - de ce nu - chiar servicii financiare de bază.