Sediul OMS din Geneva lovit de un focar de virus Wuhan

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (FABRICE COFFRINI / GETTY Images)

65 de angajaţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din oraşul Geneva ar fi contractat virusul Wuhan, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

Cazuri de infectare au fost depistate printre angajaţi, inclusiv cinci persoane care lucrau în incintă şi erau în contact una cu cealaltă - arată un e-mail intern obţinut de The Associated Press.

AP raportează că agenţia de sănătate a ONU investighează cum şi unde au fost infectate cele cinci persoane. La acest moment nu este clar dacă cele cinci persoane s-au infectat la sediul organizaţiei.

Confirmarea OMS de luni este prima de când organizaţia a recunoscut public focarul.

„Din câte ştiu eu, grupul de îmbolnăviri investigat este prima dovadă a transmiterii potenţiale în sediul OMS”, a declarat luni reporterilor dr. Michael Ryan, şeful de urgenţă al agenţiei, după ce AP a transmis ştirea despre e-mailul intern al organizaţiei.

În perioadele normale, OMS are aproximativ 2.400 de persoane care lucrează în sediul luxos de şapte etaje al organizaţiei din Geneva.

Tedros Adhanom Ghebreyesus face obiectul unei petiţii care îi cere demisia, deoarece la începutul pandemiei a diseminat propaganda şi ştirile false emise de regimul comunist de la Beijing despre virusul Wuhan în întreaga lume liberă. Comportamentul servil al directorului OMS faţă de China a atras criticile vehemente ale administraţiei Trump, care a anunţat în cele din urmă retragerea SUA din cadrul organizaţiei.

Iar aceasta nu este prima instanţă în care Tedros atrage critici publice. În octombrie 2017, el l-a numit pe fostul dictator din Zimbabwe Robert Mugabe „ambasador al bunăvoinţei” din partea OMS pentru ajutorul acordat în combaterea bolilor netransmisibile în Africa, provocând indignarea profesioniştilor din domeniul medical şi a grupurilor de monitorizare a drepturilor omului.

În urma scandalului declanşat, Tedros şi-a anulat decizia de a-l numi pe Mugabe „ambasador al bunăvoinţei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe