Sediul OMS din Geneva lovit de un focar de virus Wuhan
65 de angajaţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din oraşul Geneva ar fi contractat virusul Wuhan, potrivit unui comunicat al organizaţiei.
Cazuri de infectare au fost depistate printre angajaţi, inclusiv cinci persoane care lucrau în incintă şi erau în contact una cu cealaltă - arată un e-mail intern obţinut de The Associated Press.
AP raportează că agenţia de sănătate a ONU investighează cum şi unde au fost infectate cele cinci persoane. La acest moment nu este clar dacă cele cinci persoane s-au infectat la sediul organizaţiei.
Confirmarea OMS de luni este prima de când organizaţia a recunoscut public focarul.
„Din câte ştiu eu, grupul de îmbolnăviri investigat este prima dovadă a transmiterii potenţiale în sediul OMS”, a declarat luni reporterilor dr. Michael Ryan, şeful de urgenţă al agenţiei, după ce AP a transmis ştirea despre e-mailul intern al organizaţiei.
În perioadele normale, OMS are aproximativ 2.400 de persoane care lucrează în sediul luxos de şapte etaje al organizaţiei din Geneva.
Tedros Adhanom Ghebreyesus face obiectul unei petiţii care îi cere demisia, deoarece la începutul pandemiei a diseminat propaganda şi ştirile false emise de regimul comunist de la Beijing despre virusul Wuhan în întreaga lume liberă. Comportamentul servil al directorului OMS faţă de China a atras criticile vehemente ale administraţiei Trump, care a anunţat în cele din urmă retragerea SUA din cadrul organizaţiei.
Iar aceasta nu este prima instanţă în care Tedros atrage critici publice. În octombrie 2017, el l-a numit pe fostul dictator din Zimbabwe Robert Mugabe „ambasador al bunăvoinţei” din partea OMS pentru ajutorul acordat în combaterea bolilor netransmisibile în Africa, provocând indignarea profesioniştilor din domeniul medical şi a grupurilor de monitorizare a drepturilor omului.
În urma scandalului declanşat, Tedros şi-a anulat decizia de a-l numi pe Mugabe „ambasador al bunăvoinţei”.