China mai ascunde un focar - de bruceloză, muşamalizat timp de un an

(Getty Images)
A.P.
06.11.2020

Peste 6.000 de persoane din oraşul Lanzhou, capitala provinciei Gansu din nord-vestul Chinei, au avut rezultat pozitiv la testul pentru bruceloză, a anunţat guvernul local chinez, potrivit Reuters.

Focarul a apărut, conform explicaţiilor oficiale date de autorităţile comuniste, în momentul în care o bacterie ar fi fost scăpată, anul trecut, din laboratorul unei companii farmaceutice producătoare de vaccinuri pentru animale.

Autorităţile chineze, care de obicei muşamalizează ştirile despre dezastre şi epidemii, au admis existenţa unui focar de bruceloză pentru prima oară în septembrie, la aproape un an după incidente.

Guvernul a testat acum peste 55 de mii de persoane, susţinând că a găsit 6 mii de cazuri de bruceloză - un număr dublu faţă de cel anunţat în septembrie - de 3 mii de cazuri, potrivit cotidianului central Global Times care se află sub controlul strict al Partidului Comunist Chinez.

Bruceloza este o boală transmisă de animale sau prin produse de origine animală. În general se crede că nu este transmisibilă de la om la om, însă poate provoca febră, dureri articulare şi dureri de cap. Mai grav este că unele simptome pot deveni cronice şi nu dispar niciodată.

Autorităţile chineze susţin că focarul a luat naştere în momentul în care un laborator din oraş a folosit, în iulie-august 2019, un dezinfectant expirat pentru producţia de vaccinuri anti-bruceloză destinate animalelor. Ca urmare, sterilizarea din laborator s-a făcut incomplet, iar bacteriile de bruceloză au scăpat pe horn, în emisiile de gaze ale companiei - uzina bio-farmaceutică din Lanzhou pentru creşterea animalelor. Aerul contaminat s-a răspândit ajungând la Institutul de Cercetări Veterinare din apropiere, unde a infectat aproape 200 de persoane, în decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, versiunea oficială prezentată de autorităţi nu pare să poată explica dublarea numărului de cazuri, din septembrie, în condiţiile în care boala nu se transmite de la om la om - şi nici modul în care a reuşit să supravieţuiască focarul timp de un an.

China este învinuită de muşamalizarea focarului de coronavirus, apărut în oraşul Wuhan şi pentru că a susţinut, până la jumătatea lunii ianuarie 2020, că virusul nu se transmite de la om la om, deşi autorităţile chineze aveau date care atestau că boala era extrem de transmisibilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor