Parchetul începe urmărirea penală în cazul terenurilor cumpărate de Ioana Băsescu
alte articole
Parchetul începe urmărirea penală în rem în cazul terenurilor cumpărate de Ioana Băsescu în comuna Nana din judeţul Călăraşi, în urma sesizării emise de Corpul de Control al premierului. Conform Parchetului, se efectuează cercetări în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri în comuna Nana. Acuzaţiile din raportul Corpului de Control sunt de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În perioada următoare vor fi efectuate actele de urmărire penală necesare soluţionării cauzei.
Corpul de Control al premierului a trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile din comuna Nana raportul referitor la trecerea unor suprafeţe de teren în domeniul privat al oraşului Fundulea şi a sesizat Parchetul ICCJ cu privire la anumite fapte considerate ilicite.
Totodată, în Raport se arată că Primăria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, pentru terenuri însumând 218 hectare, fără respectarea legislaţiei în vigoare.
Documentul prezintă situaţia terenurilor situate în zona comunei Nana, atât în perioada de dinainte de 1989, cât şi după, pe baza documentelor existente la primăria localităţii, precum şi a celor puse la dispoziţie de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, Arhivele Naţionale ale României, biroul Călăraşi, Arhivele Naţionale ale Instituţiei Prefectului, Călăraşi etc. Raportul arată că după administrări succesive şi comasări efectuate de-a lungul timpului, comisia de fond funciar a primăriei Nana a primit din partea Agenţiei Domeniului Statului (ADS) o suprafaţă agricolă totală de 535 de hectare pentru restituirea drepturilor de proprietate ale persoanelor îndreptăţite.
Documentul susţine că organizarea şi funcţionarea comisiei de fond funciar a comunei Nana nu au fost făcute cu respectarea prevederilor legale în perioada 2008-2013, perioadă premergătoare constituirii dreptului de proprietate la care se referă cercetarea.
Totodată, s-a constatat că înregistrarea, verificarea şi analizarea cererilor privind reconstituirea drepturilor de proprietate s-a efectuat în mod defectuos şi fără respectarea dispoziţiilor legale, se preconizează în raport.
Reconstituirea drepturilor de proprietate s-a făcut pe alte amplasamente decât pe vechile terenuri care au aparţinut foştilor proprietari şi fără obţinerea consimţământului acestora sau a persoanelor îndreptăţite.
Corpul de control a mai semnalat şi faptul că majoritatea angajaţilor primăriei Nana, dar şi afini ai acestora, au depus cereri de împroprietărire. Totodată, membrii comisiei de fond funciar, precum rude şi afini ai acestora, au depus de asemenea cereri de reconstituire a drepturilor de proprietate, ceea ce, potrivit raportului, reprezintă "posibile situaţii de conflict de interese".