Se încinge scandalul politic: Băsescu scoate schelete din dulapul lui Ponta - cazul Panait

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis marţi seară, în cadrul unei conferinţe la Cotroceni, un mesaj premierul Victor Ponta, pe care l-a catalogat drept „un premier profund corupt” şi „un procuror ratat”, şi senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea - „senatoarea şantajistă”.

„O să încep cu Comisia Nana, comisie pe care a cerut-o Victor Viorel Ponta ca să ancheteze o afacere privată. Dacă ar fi citit hotărârile succesive ale CCR, Ponta ar fi aflat că persoanele private nu pot fi chemate la comisii şi anchetate. Este un abuz formarea Comisiei parlamentare de investigare a achiziţiei unui teren de către familia mea. Doamna Gabriela Vrânceanu-Firea, o şantajistă de profesie, lansează o altă minciună, că firma ar fi fost inactivă. Că nu se putea face chitanţă. Pentru un şantajist nu trebuie să ştii prea multă carte. Pământul nu s-a vândut pe chitanţă. Minciunile senatoarei şantajiste Firea au creat bule de dezinformare”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a vorbit şi despre ultima acuzaţie pe care i-o aduce premierul, cea de spălare de bani, amintind despre cariera lipsită de strălucire a acestuia de procuror şi despre dosarul morţii procurorului Panait, în care principalul suspect a fost Victor Ponta, pentru că potrivit mamei procurorului care şi-a pierdut viaţa Victor Ponta a fost ultimul om care l-a văzut în viaţă.

„Ultima invenţie a lui Victor Viorel Ponta, de procuror ratat, cea de spălare de bani. Procuror ratat pentru că nu a făcut nicio ispravă ca procuror, doar o mai fi ascuns un dosar. Singurul element legat de activitatea de procuror a domnului Ponta pe care mi-l amintesc a fost declaraţia mamei procurorului Panait, că Ponta a fost ultimul care l-a văzut în viaţă. Cum poate crede şi un om cu câteva clase că se poate face spălare de bani cu bani de la bancă. Dacă tot s-a făcut această comisie, ar fi important să se afle ce s-a întâmplat cu cele 2000 de hectare de la Fundulea şi prefecţii şi primarii ar trebui să răspundă în faţa legii. Erau toţi de la PSD şi PC. Dacă nu se vor ocupa ei de această situaţie, mă voi ocupa eu şi voi sesiza organele statului. O haită de parlamentari şi un premier care nu au nimic cu responsabilitatea fac un spectacol mediatic dintr-o afacere privată în condiţiile în care zeci, sute de mii de hectare ale statului sunt exploatate de tot soiul de baroni ai PSD. Ar fi interesant de aflat ce s-a întâmplat în Timiş, cu retrocedările de terenuri. Eu cred că ar fi interesant, pentru că tata socru (Ilie Sârbu, n.r.) nu e persoană privată, ci parlamentar”, a precizat preşedintele.

Traian Băsescu a ţinut să-i transmită un mesaj senatorului PSD Gabriela Firea pe care a numit-o şantajistă, amintind despre faptul că aceasta a fost condamnată la plata unei amenzi pentru şantaj la adresa unui membru CNA, Narcisa Iorga.

„Am să-i transmit un mesaj senatoarei şantajiste Vrânceanu-Firea, aducându-i aminte că a fost condamnată la plata unei amenzi pentru şantaj la adresa unui membru CNA. I-aş aduce aminte de şantajul făcut asupra şefului Consiliului Judeţean Ilfov ca să aprobe proiectele soţului ei. Şi a obţinut aprobarea prin şantaj şi trafic de influenţă. Înţeleg că Ponta vrea să o ia purtător de cuvânt, îl sfătuiesc să nu o facă. Femeia asta poartă ghinion oricărui bărbat pe care îl sprijină. Să-şi aducă aminte ce rezultat a avut Mugur Isărescu, candidat la preşedinţie, cu ea purtător de cuvânt. Doamna senator s-a simţit lezată că i-am spus să privească în ograda soţului, la Voluntari”, a declarat şeful statului.

Băsescu a explicat că nu este vorba despre „un atac la o femeie” ci un atac la o „şantajistă”. Preşedintele a citat o serie de petiţii pe baza cărora şi-a fondat declaraţiile precedente referitoare la soţul Gabrielei Firea, primarul din Voluntari, Pandele.

„O să vă spun un obicei. În timp ce navigam după 9-12 luni de mers pe mare, rămâneam în concediu, şi eu, şi el. Concediile noastre erau de câte trei luni. Erau foarte mulţi care nu stăteau trei luni, după o lună îşi căutau vapor să plece în cursă. Plecau. De ce? Vă las pe dumneavoastră să vă gândiţi de cât de bine le era acasă. Mai sunt câteva lucruri, pentru ca doamna senator să stea liniştită. Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă. La preşedinţie funcţionează o structură care se numeşte Biroul Probleme Cetăţeneşti. Spre exemplu, reclamă abuzuri ale Primăriei Voluntari pentru legea 10/2001. Reclamaţia a fost îndreptată spre organele abilitate. O altă petiţie, o firmă care deţine multe contracte cu Primăria Voluntari. O altă petiţie legată de averea primarului şi abuzurile acestuia. O altă petiţie, reclamaţie împotriva primarului din Voluntari pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Deci... cu privire la ce se întâmplă la Voluntari, am făcut-o în baza unei petiţii”, a declarat şeful statului.

„Aş spune că doamna şantajistă Firea cu partenerul său de ultimă oră Victor Ponta ar putea şi alte preocupări. Mă refer la premier. În loc să coboare în mocirla unor atacuri josnice, mai bine ar guverna ţara, este nevoie de locuri de muncă pentru tineri, iar la UE avem 115 milioane de euro pentru creare de locuri de muncă pentru tineri, anul acesta şi anul viitor. Nu s-a început nimic. Victor Viorel se plânge că are prea puţini bani pentru exerciţiul bugetar următor, 43 de miliarde de euro, dar nu are niciun proiect gata. Are absorbţie 36% şi mai are la dispoziţie doar la anul din exerciţiul bugetar actual. Pentru Victor Viorel Ponta nu e nicio semnificaţie mesajul transmis de SUA care afectează securitatea în regiune. Prima vizată este Ucraina. Dar care este răspunsul lui Victor Viorel pentru acest partener strategic, când el de dimineaţă până seară îi apără pe baronii locali. Pe Mazăre, pe Nicolescu, pe Duicu, pe Nicuşor Constantinescu. Pe Mircea Cosma, alt om dulce. Cum să răspunzi la mesajul Americii, când tu prin OUG, transferi lui Bunea Stancu 2800 de hectare de la Academia Agricolă pentru uzul baronilor locali din Brăila”, a adăugat acesta.

Traian Băsescu a subliniat că îşi permite să afirme fără rezerve, urmărind acţiunile lui Ponta, că „obiectivul acestui domn nu este să facă bine României, ci să pună România sub controlul PSD, o face cu sprijinul televiziunii turnătorului Felix şi cu sprijinul mogulului Ghiţă”.

În opinia preşedintelui, Ghiţă e mult mai periculos pentru că este mai tânăr.

„Această haită crede că mă impresionează, că mă descurajează şi că vor putea să intre cu bocancii în justiţie. Nici Comisia Nana nu mă impresionează, nici solidarizarea haitei cu Firea nu mă impresionează. Ei au impresia că datorită mie îi mai strâng parchetele şi instanţele. Habar n-am ce dosare au procurorii în lucru. Dar în România când furi, trebuie să te aştepţi să te ridice organele statului. Am trecut de epoca Adrian Năstase”, a afirmat şeful statului.