Liderii socialişti europeni îl critică dur pe Băsescu pentru declaraţiile la adresa lui Firea

Hannes Swoboda, iunie 2013
Hannes Swoboda, iunie 2013 (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)

Preşedintele Partidului Socialist European (PES) Serghei Stanişev şi liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda au denunţat marţi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa senatoarei PSD Gabriela Vrânceanu Firea, membră în comisia Nana, comisie care investighează achiziţia terenului de la Nana de către fica preşedintelui Traian Băsescu.

"Traian Băsescu a atins un nou nivel minim prin ameninţările foarte puţin voalate împotriva unui senator PSD şi a soţului ei, un primar PSD. Ameninţările directe cu "dispariţia" la adresa oricărui individ sunt departe de a fi acceptabile, dar în acest caz devin de-a dreptul ameninţări politice legate de a anchetă împotriva fiicei domnului Băsescu. Aceste ameninţări arată totala lipsă de respect a domnului Băsescu faţă de sistemul de justiţie. Un preşedinte de ţară ar trebui să fie prima persoană care respectă independenţa sistemului judiciar şi nu ultima, aşa cum acest caz pare să demonstreze", a declarat Hannes Swoboda într-un comunicat de presă al PES.

Cu puţin timp înainte de reacţia eurodeputatului austriac, preşedintele PES, Serghei Stanişev, a condamnat "cu fermitate" declaraţiile preşedintelui român la adresa lui Firea, catalogându-le drept "provocatoare şi inflamatorii", care "nu-şi au locul într-o democraţie modernă".

"Ameninţările lui Băsescu pun sub semnul întrebării respectul său pentru un proces politic şi juridic adecvat. Sugestia că soţul unui politician ar putea 'să dispară' este dincolo de limitele decenţei şi nu există loc pentru asemenea comentarii în România şi în Uniunea Europeană", a subliniat preşedintele PES.

Traian Băsescu declarase duminică seară la Realitatea Tv că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana, transmiţându-i Gabrielei Firea că "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului".

"Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari. Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", declarase Traian Băsescu.

Această declaraţie a fost interpretată de Gabriela Firea şi de premierul Ponta drept un şantaj direct şi o ameninţare, motiv pentru care au anunţat luni depunerea unei plângeri penale pe numele preşedintelui.

În replică, preşedintele a dat o declaraţie de presă marţi seară la Cotroceni în care a citat o serie de de petiţii pe baza cărora şi-a fondat afirmaţiile precedente referitoare la soţul Gabrielei Firea, primarul din Voluntari, Pandele.

„Este un abuz formarea Comisiei parlamentare de investigare a achiziţiei unui teren de către familia mea. Doamna Gabriela Vrânceanu-Firea, o şantajistă de profesie, lansează o altă minciună, că firma ar fi fost inactivă. Că nu se putea face chitanţă. Pentru un şantajist nu trebuie să ştii prea multă carte. Pământul nu s-a vândut pe chitanţă. Minciunile senatoarei şantajiste Firea au creat bule de dezinformare. Am să-i transmit un mesaj senatoarei şantajiste Vrânceanu-Firea, aducându-i aminte că a fost condamnată la plata unei amenzi pentru şantaj la adresa unui membru CNA. I-aş aduce aminte de şantajul făcut asupra şefului Consiliului Judeţean Ilfov ca să aprobe proiectele soţului ei. Şi a obţinut aprobarea prin şantaj şi trafic de influenţă. Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă. La preşedinţie funcţionează o structură care se numeşte Biroul Probleme Cetăţeneşti. Spre exemplu, reclamă abuzuri ale Primăriei Voluntari pentru legea 10/2001. Reclamaţia a fost îndreptată spre organele abilitate. O altă petiţie, o firmă care deţine multe contracte cu Primăria Voluntari. O altă petiţie legată de averea primarului şi abuzurile acestuia. O altă petiţie, reclamaţie împotriva primarului din Voluntari pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Deci... cu privire la ce se întâmplă la Voluntari, am făcut-o în baza unei petiţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne