Papahagi, despre noul director la IICCMR: O mică pauză în elanul anticultural al guvernului Ponta

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Adrian Papahagi a declarat vineri că numirea teologului clujean Radu Preda în funcţia de director la Institutului pentru investigarea crimelor comunismului (IICCMER) reprezintă „o mică pauză în elanul anticultural al guvernului Ponta”.

„O mică pauză în elanul anticultural al guvernului Ponta, după distrugerea ICR: Radu Preda a fost numit director IICCMER. Radu este unul dintre intelectualii de vârf ai tinerei generaţii, discipol al lui Petre Ţuţea şi Bartolomeu Anania, profesor de teologie socială la Cluj, autor de cărţi şi studii despre răul înnăscut al acestei religii seculare care este comunismul”, a precizat Papahagi.

Acesta şi-a exprimat speranţa că factorul politic îl va lăsa să îşi facă meseria fără să interfereze cu el, adăugând totodată că are convingerea că Radu Preda va face o treabă excelentă la conducerea instituţiei.

„Sper ca politicul să lase mână liberă acestui cărturar autentic. Dacă se va întâmpla aşa, am toată încrederea că Radu Preda va face o treabă excelentă la Institutul a cărui menire este pedagogia binelui prin studierea şi denunţarea răului care a afectat până în cea mai adâncă fibră societatea noastră”, a subliniat Adrian Papahagi.

Fostul preşedinte executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a demisionat la începutul lunii din funcţie, motivând că deşi nu i-a cerut nimeni demisia, a luat această decizie pentru că fusese susţinut de PNL, iar partidul a ieşit de la guvernare.

„Am luat această decizie pentru că principiile şi loialitatea sunt mai importante decât o funcţie. Pentru mine, a fost o onoare să conduc această instituţie”, a declarat acesta într-o intervenţie televizată.

Potrivit Wikipedia, Radu Preda, născut în 1972 la Galaţi, este un teolog român, conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca. A făcut studii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (1991-1995), urmând apoi studii doctorale la Heidelberg, Paris şi Roma. Titlul ştiinţific de doctor în teologie l-a obţinut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

În prezent, Radu Preda predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj şi este director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligioase (INTER). Este membru al Comitetului redacţional al revistei „Renaşterea”, publicaţie oficială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului. De asemenea, este membru în staff-ul Forumului European al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă (Bruxelles).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne