Papahagi: Căsătoria nu e un drept, ci un contract. Societatea noastră vrea să fie definit aşa: bărbat femeie
alte articole
Curtea Constituţională a României are dreptate, căsătoria nu este un drept, ci un contract între adulţi, ai cărui termeni sunt stabiliţi prin lege, a scris joi, pe contul său de Facebook, Adrian Papahagi.
"Dreptul la viaţă e un drept, nu un contract: nu semnezi un act ca sa îl obţii. Contractul numit căsătorie poate fi definit cum doreşte o anumită societate: bărbat femeie, bărbat bărbat, femeie femeie, bărbat femeie, femeie femeie... etc.
Societatea românească pare că doreşte ca el să fie definit aşa: bărbat femeie = căsătorie. Fiindcă lucrul acesta e contestat de unii, va fi convocat un referendum, care va confirma voinţa naţiunii.
Cu asta s-a încheiat discuţia. Nu văd niciun motiv de ură sau de îndârjire. Pace şi bunăvoie!", a precizat profesorul universitar Adrian Papahagi.
Declaraţiile au loc în contextul în care CCR a decis ca iniţiativa cetăţenească, prin care 3 milioane de români au cerut ca în Constituţie să se prevadă expres că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, este în acord cu Legea fundamentală.
Coaliţia pentru Familie - autor al iniţiativei - solicită acum Parlamentului adoptarea legii şi organizarea referendumului privind protejarea căsătoriei şi a familiei.
Pe rolul CCR se află însă şi soluţionarea excepţiei privind dispoziţiile din Codul civil referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, ridicate într-un proces de Asociaţia ACCEPT şi de Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, care cer recunoaşterea de către statul român a căsătoriei lor, oficiată în Belgia.
Judecătorii au decis să amâne pentru 20 septembrie rezolvarea acestui caz.