Danileţ: Frica şi tendinţa de a nu ne ajuta semenul aflat în nevoie ne fac o ţară de complici
alte articole
"Cu cât o persoană ocupă aceeaşi funcţie într-o localitate timp de mai mulţi ani, cu atât riscul coruperii sale este mai mare", a declarat judecătorul CSM Cristi Danileţ, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Adevărul, întrebat fiind dacă este posibil ca timp de atâţia ani, autorităţile de la Berevoişti, loc unde mai multe familii de romi au sechestrat şi ţinut în sclavie numeroase victime, să nu fi ştiut nimic despre ororile care se întâmplă.
"Nu aş vrea să mă refer în concret la situaţia din judeţul Argeş, fiind vorba de un caz aflat pe rol şi pe care nu îl cunosc decât din presă. Vă spun însă că eu însumi am atras de câteva ori atenţia asupra situaţiei întâlnite în două judeţe: Vaslui şi Argeş, care cel puţin din punct de vedere statistic, sunt pe primele locuri la criminalitate: primul se remarcă prin infracţiuni privind viaţa sexuală, celălalt prin infracţiuni de o înaltă violenţă.
Înainte de a se comite fapte abominabile, ar trebui ca autorităţile locale să îşi facă datoria: începând de la primar, inspectori şi poliţie, până la magistraţi şi, dacă este cazul, serviciile de informaţii. Înţeleg că o situaţie unică, accidentală, nu poate fi prevenită sau cunoscută la timp. Dar nu va convinge nimeni vreo persoană raţională că o stare de ilicit existentă de ani de zile nu a fost cunoscută de autorităţi. Dacă a fost aşa, înseamnă că autorităţile sunt ocupate de incompetenţi. Dacă nu a fost aşa, înseamnă că autorităţile sunt în conivenţă cu infractorii. ", a declarat Danileţ.
Potrivit judecătorului, cu cât o persoană ocupă aceeaşi funcţie într-o localitate timp de mai mulţi ani, cu atât riscul coruperii sale este mai mare, iar acest principiu se aplică inclusiv la magistraţi. În străinătate, pentru a se preveni această situaţie, se apelează la soluţii precum: se interzice magistraţilor şi poliţiştilor să practice în localitatea lor natală ori se obligă magistraţii ca o dată la 5, maxim 10 ani să îşi schimbe specializarea, a explicat magistratul.
"Ce îmi repugnă sunt însă cetăţenii care ştiu de comiterea unor infracţiuni, dar aleg să tacă: sunt cei care văd în autobuz cum se fură bunul cuiva şi tac; sunt cei care văd o femeie agresată pe stradă şi tac; sunt cei care ştiu de copii violaţi de propriii părinţi şi tac; sunt cei care îşi văd colegi luând mită şi tac. Frica de a fi normali, tendinţa de a nu ne ajuta semenul aflat în nevoie, neîncrederea în instituţiile care, anunţate la timp, ar putea interveni, ne face o ţară de complici. Trebuie să luăm atitudine, altfel România îşi va rata adevărul ca ţară democratică.", a concluzionat judecătorul.
Reamintim că 37 de romi din Berevoieşti au fost arestaţi prevenitv, fiind acuzaţi că ţineau în condiţii similare sclaviei mai multe persoane. Practic, romii care nu aveau nicio sursă de venit şi trăiau din tăierea şi furtul de arbori sau din cerşetori şi-au..."luat" sclavi pe lângă casă persoane pe care le-au obligat să muncească forţat, le-au umilit, ţinut în condiţii insalubre etc., profitând de vulnerabilitatea acestora.
"Din examinarea dosarului cauzei, cu uşurinţă se poate constata că aceşti inculpaţi ignoră total valorile intrinseci fiinţei umane - viaţă, integritate corporală, sănătatea, libertatea, onoarea şi demnitatea - privind victimele ca pe o marfă producătoare de beneficii materiale, pe care le exploatează la maxim şi le transferă între membrii grupărilor în acelaşi scop.
De asemenea, agresiunile fizice, tratamente umilitoare aplicate victimelor care erau puse să se lupte între ele, să doarmă în grajdul animalelor, erau legate pentru a nu fugi, fiindu-le lezate astfel sentimentele cele mai profunde, trauma suferită marcându-le pe deplin întreaga evoluţie viitoare, reliefează un comportament sălbatic, un mod de gândire rudimentar şi, totodată, pun în lumină potenţialul criminogen ridicat al inculpaţilor", au arătat judecătorii în motivarea deciziei de arestarea prevenitivă.
Potrivit presei, romii din Berevoieşti ţin "sclavi" pe lângă casă de ani de zile, însă lumea din jur a închis ochii.
Interviul integral poate fi citit aici.