Cristi Danileţ: Majorarea pedepselor pentru corupţi şi confiscarea averilor, o necesitate

Majorarea pedepselor pentru corupţie este necesară în lupta împotriva acestui flagel care a cuprins toate instituţiile statului, este de părere judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
21.07.2016

Consiliul Superior al Magistraturii a dat recent undă verde propunerii de majorare a pedepselor pentru infracţiunile de corupţie din Codul Penal. Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat, într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul, că un astfel de demers este necesar pentru creşterea eficienţei combaterii acestui fenomen care a infestat toate instituţiile statului.

"Am făcut o analiză personală a evoluţiei numărului de cauze de corupţie şi am conectat la schimbările legislative privind sancţionarea infracţiunilor de corupţie. Am constatat că în ultimii 5 ani de zile numărul dosarelor de luare de mită s-a triplat, iar al celor cu infracţiuni de dare de mită s-a dublat. Concluzia este, aşadar, că în cursul ultimilor 10 ani a crescut numărul de dosare, ceea ce a impus creşterea pedepselor – gândiţi-vă că doar la nivelul DNA o dată la trei zile se declanşează proceduri penale într-un dosar de mare corupţie.

Cu alte cuvinte, pedepsele existente la un moment dat nu s-au dovedit eficiente în combaterea fenomenului corupţiei care, din păcate, a cuprins toate instituţiile statului. Într-o astfel de situaţie, politica statului este unică, şi anume înăsprirea sancţionării, care poate avea loc pe două căi: legislativ şi judiciar. Din păcate, redactorii noului Cod Penal nu au ţinut cont de această realitate şi au scăzut pedepsele", a declarat Cristi Danileţ.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii a atras atenţia că există situaţii în care combaterea judiciară a corupţiei a coborât în derizoriu.

"În plină ofensivă împotriva corupţiei, există procese din această materie care durează prea mult; există situaţii în care pentru asemenea infracţiuni procurorii renunţă la urmărirea penală, ceea ce nu ar trebui să se întâmple; există situaţii în care se comit infracţiuni de corupţie de către demnitari sau înalţi funcţionari ai statului, ori în care sumele vehiculate sunt imense, însă pedepsele concrete aplicate de judecători sunt extrem de mici, se aplică pedepse cu suspendarea executării şi nu se interzice exercitarea funcţiei sau profesiei de genul celei în cadrul căreia s-au comis actele de corupţie; în fine, există situaţii în care confiscarea dispusă de magistraţi nu este pusă în aplicare de administraţia de stat", a explicat judecătorul.

În acest contextul, Cristi Danileţ a subliniat că, dacă magistraţii nu realizează că pedepsele trebuie aplicate la o dată cât mai apropiată de cea a comiterii infracţiunii, că ele nu au doar rol represiv, ci şi rol preventiv, se ajunge la situaţia în care inculpaţii sunt priviţi mai degrabă ca nişte victime ale sistemului judiciar, ori în care cei cei arestaţi preventiv depun jurământul pentru a deveni primari sau cei condamnaţi cu suspendare sunt aleşi în Parlamentul ţării.

"Aşa încât sunt de acord cu majorarea sancţiunilor pe două căi: atât de către magistraţi conştienţi că flagelul corupţiei trebuie combătut rapid şi ferm, care să aplice sancţiuni aspre şi să dispună confiscarea bunurilor folosite ca mită şi a averilor nejustificate aparţinând corupţilor; cât şi de către legiuitor prin creşterea limitelor de pedeapsă, mai ales a limitei inferioare şi prin reducerea ori chiar eliminarea posibilităţii acordării suspendării", a precizat membrul CSM.

Pentru a citi integral interviul acordat de Cristi Danileţ intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor