Papahagi: Cei care agită valurile patriotarde ceauşiste sunt prietenii Moscovei şi Ankarei

Nu concep patriotism benefic pentru România în afara spaţiului de libertate, prosperitate, securitate şi pace care se întinde între Los Angeles şi Constanţa, a opinat Adrian Papahagi.
Andrei Pricopie
20.07.2016

alte articole

Adrian Papahagi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.07.2016

Cei care agită valurile patriotarde ceauşiste sunt, de fapt, prietenii Moscovei şi Ankarei, şi duşmanii fragilei noastre normalităţi, a scris miercuri, pe contul său de Facebook, profesorul Adrian Papahagi.

"SUA este cheia echilibrului (sau dezechilibrului) lumii. E important să revină ca actor major în spaţiul euro-asiatic, pe care l-a neglijat sub cele două mandate ale Preşedintelui Obama. UE este soluţia libertăţii, prosperităţii şi securităţii noastre.

Îmi doresc din tot sufletul continuarea proiectului federalist al UE, în loc de un fragil aranjament economic, subminat de rivalităţi ascunse sau vizibile între state suverane. Sper ca Brexit să împingă Europa spre unitate, nu spre disoluţie. Sper ca atentatele care însângerează aproape zilnic Occidentul să provoace revenirea la luciditate şi fermitate, fără să degenereze în ură şi isterie simetrică.

Sper ca reorientarea Turciei către despotismul asiatic să sudeze lumea liberă în jurul valorilor sale, din SUA şi Canada până în Europa şi Israel", a declarat Adrian Papahagi.

Fostul politician şi-ar dori ca România să se integreze în Europa până când devine un stat federal (Bundesland), ca Bavaria în Germania sau Georgia în SUA.

"Îmi doresc acest lucru pentru binele românilor, nu pentru binele abstract al României. Adică pentru libertatea, prosperitatea, siguranţa vieţii şi pacea în care cresc copiii noştri, nu pentru Avram Iancu, Cleopa, Decebal, Eminescu şi alte embleme.

Patriotismului fantasmatic şi identităţilor romantice le prefer viaţa reală a milioanelor de români care vor să-şi crească copiii în pace, nu să-i sacrifice pe fronturi pentru diverse bazaconii, care vor să trăiască decent, să meargă din când în când în concediu în Grecia, Italia sau Spania fără să trebuiască să arate câte o viză la fiecare graniţă", a subliniat Adrian Papahagi.

Profesorul nu concepe patriotism benefic pentru România în afara spaţiului de libertate, prosperitate, securitate şi pace care se întinde între Los Angeles şi Constanţa.

"Cei care agită valurile patriotarde ceauşiste sunt de fapt prietenii Moscovei şi Ankarei, şi duşmanii fragilei noastre normalităţi", a subliniat Adrian Papahagi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor