Papa Francisc: “Putem vorbi despre o invazie arabă” în Europa

Europa riscă să devină un “spaţiu gol” dacă îi uităm istoria şi neglijăm schimbul cultural, a declarat Papa Francisc. Pontiful a criticat creşterea populismului, susţinând că ideologiile sunt “otrava politicii”.
Papa Francisc. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.03.2016

Papa Francisc a declarat că Europa nu trebuie să îşi neglijeze rădăcinile istorice ale schimbului cultural, într-o referire la valul de migranţi ce sosesc din Orientul Mijlociu în UE. Comentariile sale au fost publicate vineri de către ziarul în limba italiană publicat de Vatican, L'Ossevatore Romano.

“Dacă Europa doreşte să întinerească, trebuie să îşi redescopere rădăcinile culturale ... Dar uitându-şi propria istorie, Europa se slăbeşte singură. Şi atunci este momentul în care riscă să devină un spaţiu gol”, i-a declarat Papa lui Jean-Pierre Denis, redactor şef al revistei franceze La Vie.

“Astăzi, putem vorbi despre o invazie arabă. Este un fapt social”, a mai precizat Papa, conform Deutsche Welle.

“Cât de multe invazii a experimentat Europa în cursul istoriei sale? Întotdeauna a reuşit să le depăşească, să meargă înainte şi să se descopere mai bine prin schimburi culturale”, a susţinut Papa, într-o aparentă remarcă la Perioada Renaşterii din Europa, care a fost stimulată parţial de conservarea lucrărilor filosofice greceşti de către învăţaţii musulmani din Spania şi alte zone ale lumii arabe.

Statele membre UE s-au străduiit să formeze o strategie cuprinzătoare pentru a gestiona afluxul de solicitanţi de azil şi migranţi – mulţi dintre ei proveniţi din ţări zguduite de război din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa. Anul trecut, peste 1 milion de migranţi au pătruns în blocul european.

Mai multe state est-europene, inclusiv Ungaria, Polonia şi Slovacia, au declarat Bruxelles-ului că refuză să primească un număr suplimentar de solicitanţi de azil în conformitate cu planul UE de redistribuire a refugiaţilor pe baza unui sistem de cote.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor