Comandant NATO: Rusia a intrat în Siria pentru a folosi refugiaţii împotriva Occidentului
alte articole
Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a acuzat Rusia şi Siria că alimentează un exod în masă de refugiaţi cu scopul a-l folosi ca o armă împotriva Occidentului.
Philip Breedlove a declarat marţi legiuitorilor americani că bombardarea în masă a ţintelor civile pare să servească doar unui singur scop, acela al slăbirii Europei prin crearea unui val masiv şi continuu de oameni disperaţi după alimente, adăpost şi siguranţă.
“Împreună, Rusia şi regimul Assad transformă în mod deliberat imigraţia într-o armă în încercarea de a destabiliza structurile europene şi pentru a submina soluţiile europene [la criza refugiaţilor]”, a declarat generalul Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA.
Breedlove a evidenţiat campania aeriană desfăşurată de Moscova de aproape şase luni în Siria şi utilizarea aşa numitelor bombe-ciorchine (cluster) de către guvernul sirian împotriva ţintelor civile ca dovezi ale faptului că cele două ţări pur şi simplu încearcă să declanşeze o strămutare în masă a cetăţenilor sirieni.
El a adăugat că, în plus, criza refugiaţilor este folosită şi pentru a distrage atenţia puterilor Occidentale de la rădăcina fundamentală a crizei, în condiţiile în care acestea se chinuie să facă faţă numărului tot mai mare de oameni sosiţi în Europa.
Rusia, o ameninţare pentru SUA
Generalul cu patru stele a avertizat de asemenea senatorii americani că Rusia reprezintă o ameninţare reînnoită la adresa Statelor Unite.
“Rusia a ales să fie un adversar şi reprezintă o ameninţare existenţială pe termen lung pentru SUA şi aliaţii şi partenerii noştri europeni”, a precizat Breedlove.
“Rusia este dornică să îşi exercite o influenţă necontestată asupra statelor învecinate ... astfel că şi-a folosit forţa militară pentru a încălca suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a Georgiei şi a altor state, precum Republica Moldova”, a susţinut generalul.
În acelaşi timp, un acord de încetare a focului acceptat de marea majoritate a părţilor implicate în conflictul sirian a intrat în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă.
În ciuda unor încălcări ale acestuia, luptele au încetat în mare parte în ultimele 4 zile. Totuşi, situaţia rămâne tensionată, conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american John Kirby.
Aproape 100 de grupuri rebele au semnat acordul, dar cel puţin două grupuri, considerate teroriste, nu au fost invitate să participe: Statul Islamic şi Frontul al-Nusra.
În acelaşi timp, acordul de încetare a focului nu se aplică teritoriilor ocupate de Statul Islamic şi al-Nusra, iar SUA continuă să lanseze lovituri aeriene împotriva lor.
Peste 270.000 de persoane au fost ucise de la începerea războiului civil sirian cu 5 ani în urmă.