Merkel cere o soluţie la nivel de UE pentru criza refugiaţilor

Migranţii nu au niciun drept să aleagă ţara în care pot cere azil, a declarat cancelarul german Angela Merkel după o întâlnire cu premierul croat. Cancelarul a făcut din nou apel la o soluţie comună pentru criza refugiaţilor.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.03.2016

UE ar trebui să repună în funcţiune zona Schengen cât mai curând posibil şi să găsească o soluţie comună pentru numărul tot mai mare de migranţi din Grecia, a declarat Merkel marţi după discuţii cu premierul croat Tihomir Oreskovic în Berlin.

Mii de migranţi blocaţi la graniţa eleno-macedoneană trebuie să folosească sistemele pe care le-a creat UE pentru a procesa migranţii în Grecia, a precizat ea.

“De fapt nu există niciun drept pe baza căruia un refugiat să poată spune ‘Doresc să primesc azil într-un anumit stat UE’”, conform lui Merkel.

Unii observatori au făcut paralele între cele mai recente evenimente din Grecia şi criza de anul trecut din Ungaria, când guvernul ungar a decis să închidă principala gară din Budapesta. Mişcarea a dus la blocarea a aproximativ 2.500 de migranţi, forţând Berlinul să intervină. În cele din urmă, migranţilor li s-a permis să treacă pentru a ajunge în Austria şi Germania.

Întrebată dacă Berlinul va interveni din nou, cancelarul a susţinut că cele două situaţii nu sunt comparabile, referindu-se la eforturile depuse de UE pentru a crea o infrastructură pentru migranţii din Grecia. De asemenea, ea a cerut Greciei să îşi protejeze graniţele şi altor ţări UE să accepte cota de migranţi ce le-a fost atribuită.

În acelaşi timp, Croaţia ar putea trimite armata pentru a gestiona valul de migranţi dacă aceştia vor încerca să pătrundă pe teritoriul său, în drumul lor spre nordul Europei, a declarat premierul croat.

Totuşi, a mai precizat Oreskovic, Croaţia va continua să “trateze refugiaţii într-o manieră umană” şi va căuta o soluţie europeană comună.

Unele ţări aflate pe aşa-zisa “rută balcanică”, inclusiv Croaţia, au anunţat săptămâna trecută cote pentru refugiaţi, în încercarea de a gestiona fluxul de migranţi. Mişcarea a cauzat, în schimb, o comasare dramatică a refugiaţilor la graniţa dintre Macedonia şi Grecia, unii oficiali avertizând că numărul acestora ar putea ajunge la 70.000 în următoarele săptămâni.

Naţiunile UE şi Turcia urmează să discute la începutul săptămânii viitoare problema refugiaţilor în cadrul unui summit special.

Pentru mai multe informaţii, citiţi şi: De ce Angela Merkel nu are un plan B în criza refugiaţilor

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor