Tusk le transmite migranţilor economici să nu mai vină în UE

“Nu veniţi!”, a fost mesajul clar al lui Donald Tusk pentru migranţii economici care încearcă să ajungă în UE. Remarcile sale au fost făcute în timpul unei vizite în Grecia, unde sunt blocaţi mii de refugiaţi.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Captură Foto)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a discutat joi cu premierul elen Alexis Tsipras înaintea unei întâlniri cheie între UE şi oficialii turci, ce va avea loc în 7 martie, şi a transmis un mesaj clar pentru migranţii economici care doresc să ajungă în Uniunea Europeană.

“Nu veniţi în Europa. Nu aveţi încredere în traficanţi. Nicio ţară europeană nu va fi o ţară de tranzit”, a declarat el.

Vizita lui Tusk în Grecia are loc în cadrul unui turneu desfăşurat în mai multe ţări aflate pe ruta folosită deseori de migranţi prin Balcani, în calea lor spre nordul Europei.

În plus, Tusk a răspuns apelurilor de a pedepsi Grecia pentru modul în care a gestionat criza refugiaţilor de-a lungul graniţelor sale.

Turneul lui Tusk are ca obiectiv găsirea unei soluţii comune în privinţa problemei imigraţiei înaintea summitului din Bruxelles.

După ce şi-a început turneul marţi în Austria, Tusk s-a întâlnit cu lideri din Slovenia, Croaţia şi Macedonia. După Grecia, el îşi va încheia turneul în Turcia.

Macedonia, împreună cu alte câteva state balcanice, inclusiv Serbia şi membrele UE Slovenia şi Croaţia, au impus o limită zilnică privind numărul de migranţi ce pot pătrunde pe teritoriile lor.

Acest lucru a dus la comasarea unui număr mare de refugiaţi în Grecia, lucru care ar putea declanşa o criză umanitară, conform Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi, arată Deutsche Welle.

“Trebuie să evităm iluzia că în locul respectării depline a regulilor Schengen ar putea exista o soluţie europeană mai uşoară şi mai convenabilă”, a precizat Tusk.

În timpul conferinţei comune de presă cu Tusk, premierul elen Alexis Tsipras a declarat că Grecia va oferi condiţii de trai “demne” pentru refugiaţii blocaţi în prezent pe teritoriul elen, dar a cerut altor ţări europene să respecte cota şi să primească refugiaţi în mod permanent.

“Grecia va cere ... să se aplice sancţiuni asupra celor care nu respectă” tratatele europene, a precizat Tsipras, făcând referire în acest caz la ţările care nu implementează politica UE privind refugiaţii.

Miercuri, organul executiv al Uniunii Europene a propus alocarea a 700 milioane de euro pentru a sprijini Grecia şi alte state în ceea ce priveşte acordarea de adăpost şi îngrijire refugiaţilor şi migranţilor care sosesc în Europa în număr mare.

“Uniunea Europeană nu va lăsa Grecia pe cont propriu”, a scris Tusk pe Twitter.