UE face presiuni asupra Turciei pentru a reduce afluxul de refugiaţi

Uniunea Europeană susţine că Turcia trebuie să se implice mai mult pentru reducerea numărului de refugiaţi ce încearcă să ajungă pe continent.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (st) şi premierul turc Ahmet Davutoglu participă la o conferinţă comună de presă după întâlnirea lor la Palautl Cankaya din Ankara, 3 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.03.2016

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că depinde de Ankara dacă va decide să ia măsuri suplimentare pentru a reduce numărul de imigranţi care se îndreaptă spre Europa.

Mulţi oficiali din Europa sunt în favoarea unui mecanism care va permite solicitanţilor de azil să se întoarcă rapid şi în număr mare în Turcia, a declarat Tusk la o conferinţă comună de presă cu premierul turc Ahmet Davutoglu, sugerând că Ankara ar trebui să acţioneze mai prompt. Doar prin această metodă va fi subminată activitatea traficanţilor de persoane, a precizat Tusk.

Tusk a călătorit în Turcia din capitala elenă Atena, unde a avertizat migranţii economici că nu vor fi primiţi în Europa, susţinând că nu vor avea de câştigat dacă ajung pe continent.

“Nu îi credeţi pe traficanţi. Nu vă riscaţi vieţile şi banii. Totul va fi în zadar”, a susţinut acesta.

Tusk va rămâne în Turcia pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, iar luni este programat să discute cu Davutoglu în cadrul unui summit de urgenţă UE-Turcia dedicat chestiunii refugiaţilor.

Blocul a oferit deja Ankarei trei miliarde de euro pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale solicitanţilor de azil. De asemenea, UE a promis că va redeschide discuţiile pentru aderarea Turciei la blocul european şi că va accelera procesul prin care cetăţenii turci vor putea călători fără vize pe teritoriul Uniunii.

Aceste promisiuni ale UE au venit după o întâlnire recentă între Tusk, Erdogan şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unde preşedintele turc ar fi ameninţat că va inunda continentul cu refugiaţi.

“Putem deschide uşile către Grecia şi Bulgaria în orice moment şi putem urca refugiaţii în autobuze” dacă Turciei nu i se va oferi asistenţă financiară pentru a face faţă numărului mare de solicitanţi de azil, a susţinut Erdogan.

Europa se confruntă cu cea mai mare criză a refugiaţilor de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste un milion de refugiaţi au sosit în UE în decursul anului trecut şi această criză a divizat blocul european în ceea ce priveşte politicile legate de redistribuirea refugiaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor