UE va repune în funcţiune Schengen până la sfârşitul anului
alte articole
Şapte din cele 26 de ţări din zona Schengen au impus controale de frontieră de urgenţă, inclusiv Germania, iar vineri Comisia Europeană a declarat că doreşte ca toate acele controale să fie ridicate cel târziu până în decembrie.
Conform acordului Schengen, cele 26 de ţări permit deplasarea fără paşaport şi fără controale de frontieră. Dar şapte dintre aceste state au reintrodus controale interne de frontieră începând cu septembrie 2015 pentru a ajuta la reducerea numărului mare de imigranţi care continuă să ajungă în Europa.
Graniţele interne deschise sunt văzute ca o realizare majoră a integrării europene care a dus la îmbunătăţirea călătoriilor, turismului, comerţului şi lanţului de aprovizionare pe cuprinsul blocului, şi astfel la impulsionarea creşterii economice.
Dar planul Comisiei cere de asemenea o nouă forţă de pază a frontierei şi coastei europene care să înceapă să opereze în această vară pentru a proteja graniţele externe ale blocului. În plus, Grecia urmează să primească mai mult suport în securizarea graniţei sale cu Turcia, conform Deutsche Welle.
Comisarul UE pentru imigraţie Dimitris Avramopoulos, care a prezentat planul vineri, a precizat că protejarea şi controlarea graniţelor Europei sunt esenţiale.
Comisia a avertizat că actualele controale de frontieră introduse de Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Norvegia şi Suedia ar putea costa economia blocului până la 18 miliarde de euro datorită costurilor ridicate pentru transportul mărfurilor pe cale rutieră. Muncitorii vor pierde timp la trecerea frontierelor şi turiştii vor fi descurajaţi să călătorească pe cuprinsul Europei, a prezis Comisia.
UE se chinuie să găsească un plan pentru a gestiona afluxul de imigranţi, proveniţi în principal din Siria, Afganistan şi Irak. Până acum în acest an, peste 135.000 de imigranţi au sosit în Europa – majoritatea prin Grecia – după ce mai mult de un million au pătruns în bloc în 2015.
Anunţul Comisiei are loc înaintea unui summit UE-Turcia în 7 martie, care urmăreşte să găsească modalităţi pentru rezolvarea problemei legate de imigranţii care ajung în blocul european prin Turcia.