Papa extinde acordul cu Partidul Comunist Chinez încă doi ani
alte articole
Papa Francisc a semnat o prelungire de doi ani a unui acord extrem de controversat cu China. Acordul - care este secret şi acum - a fost condamnat de critici, care îl consideră o trădare a catolicilor credincioşi Romei, vânaţi de Partidul Comunist Chinez de la fondarea regimului chinez.
Acordul provizoriu de doi ani, care îi conferă Papei "ultimul cuvânt" cu privire la numirea episcopilor, dar care premite Partidului să propună membri ai clerului, a intrat în vigoare pe 22 octombrie 2018 şi, cu acordul părţii chineze - lucru care s-a întâmplat tacit, deoarece Partidul negociase înţelegerea - va fi prelungit fără nicio modificare, a afirmat o sursă importantă de la Vatican.
„Credem că este prudent să o prelungim pentru încă doi ani”, a menţionat sursa anonimă de la Vatican, citată de Reuters.
Unii catolici din Asia s-au temut că Beijingul va presa Vaticanul să includă Hong Kong-ul, în urma impunerii unei noi legi de aşa-zisă securitate naţională, pe care regimul comunist o foloseşte pentru a strivi opozanţii anti-comunişti din centrul financiar.
Săptămâna trecută, la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a indicat faptul că regimul comunist este şi el dornic să reînnoiască înţelegerea, spunând că „cele două părţi vor continua să menţină o comunicare şi consultări strânse şi să îmbunătăţească relaţiile bilaterale”.
„Cred şi sper” că Beijingul vrea să îl reînnoiască, a declarat, luni, reporterilor secretarul de stat şi diplomatul şef al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, susţinător major al acordului.
Imediat după capturarea statului chinez de către forţele comuniste sprijinite de Rusia, Biserica Catolică a fost interzisă în China, iar regimul a fondat o Biserică Catolică Patriotică, complet controlată de Partid, cu scopul de a mima libertatea religioasă în faţa comunităţii internaţionale.
Sub acest aranjament, regimul comunist nu recunoştea calitatea Vaticanului de a numi prelaţi, iar credincioşii romano-catolici erau persecutaţi, pe când Partidul numea membrii clerului Bisericii Catolice Patriotice.
Această situaţie a luat sfărşit acum doi ani, odată cu apariţia acordului dintre Vatican şi Partidul Comunist. Ambele părţi recunosc acum autoritatea Papei de lider suprem al Bisericii Catolice, iar prelaţii sunt numiţi cu aprobarea regimului ateist.
„Nu este uşor să avem de-a face cu un regim comunist, ateist, care vede religia ca o interferenţă, dar ceea ce avem este mai bun decât fără acord”, a specificat sursa.
Unul dintre cei mai sinceri critici ai acordului semnat de Vatican a fost cardinalul Joseph Zen, fostul arhiepiscop din Hong Kong, care a acuzat Vaticanul că a vândut şi a jignit memoria catolicilor persecutaţi şi a celor martirizaţi de comunismul chinez.
Mulţi consideră că acordul este un precursor al restabilirii relaţiilor diplomatice după o ruptură de peste 70 de ani. Dar o asemenea evoluţie ar însemna ca Vaticanul să rupă relaţiile cu Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie rebelă, deşi găzduieşte singurul regim legitim al Chinei.
Vaticanul este singurul stat din Europa care încă recunoaşte Taipei.