Papa Francisc: Pandemia generată de virusul Wuhan poate fi "răzbunarea naturii" în faţa "schimbărilor climatice"

Papa Francisc
Papa Francisc (FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Săptămâna aceasta, Papa Francisc a presupus că pandemia virusului Wuhan este "răzbunarea naturii" pentru oamenii care "ignoră schimbările climatice".

Observaţiile au fost citate într-un interviu de miercuri cu revistele The Tablet şi Commonwealth, în care Papa a descris în continuare criza drept o oportunitate pentru ca omenirea să „încetinească ritmul producţiei şi consumului”.

"Nu am răspuns la catastrofele parţiale. Cine vorbeşte acum despre incendiile din Australia sau îşi aminteşte că acum 18 luni o barcă ar fi putut traversa Polul Nord, deoarece gheţarii s-au topit? Cine vorbeşte acum despre inundaţii?", a afirmat Papa.

„Nu ştiu dacă acestea sunt răzbunarea naturii, dar sunt cu siguranţă răspunsurile naturii”, a adăugat el, sugerând cu tărie că focarul mortal continuu cu virus Wuhan ar putea face parte din „răspunsul” naturii - pandemia a fost subiectul central al interviului.

„Există o expresie în spaniolă:„ Dumnezeu iartă întotdeauna, oamenii iartă uneori, dar natura nu iartă niciodată”, a spus Papa într-un interviu publicat miercuri în The Tablet, un săptămânal catolic din Marea Britanie.

Prelatul a afirmat ceva similar într-un interviu cu un jurnalist spaniol în urmă cu două săptămâni, spunând în acel moment când a fost chestionat insistent despre schimbările climatice şi coronavirus: „Incendiile, cutremurele… natura se supără, încât să avem grijă de ea.”

Papa, în vârstă de 83 de ani, a fost lovit de o indispoziţie cu câteva săptămâni în urmă, dar testele pentru virus Wuhan, efectuate de două ori, au ieşit negative, potrivit rapoartelor.

„Trebuie să introducem - ne gândim - în Catehismul Bisericii Catolice păcatul împotriva ecologiei, păcatul ecologic împotriva căminului comun, pentru că este o datorie”, a spus Papa în faţa unor experţi juridici de la Vatican în noiembrie 2019.