Spania adoptă o moţiune simbolică pentru recunoaşterea Palestinei
alte articole
Legiuitorii spanioli au diluat apelurile directe pentru un stat palestinian după ce partidul aflat la conducerea ţării a adoptat marţi seara o moţiune simbolică. Moţiunea neobligatorie înaintată de socialişti a cerut guvernului din Madrid să recunoască Palestina.
Rezoluţia modificată a fost mai puţin ambiţioasă decât a sperat ministrul spaniol de externe José Manuel Garcia-Margallo.
“Credem că s-a scurs timpul. Fie facem ceva corect şi repede fie soluţia cu două state va fi fizic imposibilă”, a declarat el reporterilor luni.
Dar în ultimul moment, Partidul Poporului (PP) care deţine o majoritate absolută în camera inferioară a propus o moţiune mai slabă pentru a împăca guvernul israelian, care este încă afectat de atacul terorist de marţi asupra unei sinagogi din Ierusalim, în care au murit cinci oameni.
“Parlamentul spaniol cere guvernului să încurajeze recunoaşterea Palestinei ca stat. Această recunoaştere ar trebui să fie consecinţa unui proces negociat între părţi şi care garantează pacea şi securitatea pentru ambele tabere”, conform PP.
Ambasadorul palestinian în Spania, Musa Amer Odeh, a declarat că amendamentul PP nu a fost atât de semnificativ şi că “cel mai important lucru este acela că Parlamentul cere guvernului să recunoască statul Palestina”. Guvernul israelian, totuşi, nu a fost impresionat şi a respins gestul, despre care a afirmat că nu va schimba nimic.
“Nimic nu poate fi obţinut prin decizii unilaterale precum cea luată de Parlamentul spaniol şi acest lucru ne distanţează de negocierile cu palestinienii. Cerem Spaniei să nu ia decizii unilaterale, în special într-o zi atât de şocantă ca aceasta”, a declarat un oficial al Ministerului israelian de Externe.
Votul spaniol are loc după o iniţiativă similară dar mai îndrăzneaţă din partea Suediei, care a recunoscut Palestina luna trecută.
De asemenea, Franţa ia în considerare o moţiune neobligatorie, iar parlamentarii din Marea Britanie şi Irlanda au cerut un vot pentru recunoaşterea Palestinei ca stat.
Pe fondul unor semne clare de nelinişte în rândul liderilor mondiali privind relaţiile dintre israelieni şi palestinieni, şeful UE pentru politică externă Federica Mogherini a declarat că miniştrii de externe din UE au discutat diverse metode prin care ar putea relansa procesul de pace.
Ulterior, UE a fost forţată să nege faptul că ar avea planuri pentru a sancţiona Israelul datorită opoziţiei sale faţă de soluţia cu două state.
Ziarul israelian Haaretz a publicat un document intern al Comitetului UE pentru Politică şi Securitate care cerea o serie de sancţiuni îndreptate împotriva anumitor persoane şi companii israeliene care sunt implicate în construirea de aşezări în teritoriile ocupate.