Pakistanul se revoltă după ce un lider taliban a fost ucis de o dronă americană

Soldati americani in Pakistan.
Soldati americani in Pakistan. (David Furst / AFP / Getty Images)

Uciderea liderului talibanilor din Pakistan de către o dronă americană a generat ameninţări cu blocarea retragerii forţelor americane din Afganistan prin teritoriul pakistanez şi a spulberat speranţele pentru negocierile de pace iminente dintre Islamabad şi militanţii talibani, scrie duminică Financial Times.

După confirmarea din weekend că Hakimullah Mehsud a murit într-un atac întreprins de drone americane, Imran Khan - fostul star de cricket al cărui partid conduce provincia de nord Khyber Pakhtunkhwa - a ameninţat că va bloca camioanele care transportă provizii în şi din Afganistan pentru forţele NATO.

Această decizie ar complica eforturile SUA de a retrage echipamentul militar de miliarde de dolari din Afganistan odată cu retragerea majorităţii forţelor sale de acolo anul viitor. Pakistan a închis ruta camioanelor pentru şapte luni, după ce 24 de soldaţi pakistanezi au fost ucişi de către avioane de luptă americane la graniţa cu Afganistanul în noiembrie 2011, determinând forţele conduse de SUA să folosească o rută alternativă mai lungă, prin Asia Centrală.

"Atacul dronelor a sabotat procesul de dialog. S-a dovedit că [americanii] nu doresc pace în Pakistan", a declarat Imran Khan, potrivit ziarului The Dawn.

Chaudhry Nisar Ali Khan, ministrul de Interne pakistanez, a descris uciderea lui Mehsud ca fiind "un atac al Americii la adresa păcii regionale" şi a avertizat că Pakistanul şi-ar putea revizui relaţiile sale cu SUA, fără să dea detalii.

"Guvernul din Pakistan nu vede acest atac cu drone ca un atac asupra unui individ, ci ca un atac asupra procesului de pace", a declarat Khan. El a făcut referire la recenta iniţiativă a premierului Nawaz Sharif de a începe un dialog cu talibanii, un grup extremist islamist cu legături etnice şi ideologice cu talibanii afgani.

Mehsud, pentru care SUA a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari, a devenit cunoscut atunci când a apărut într-un mesaj video de adio alături de un atentator sinucigaş iordanian, care mai târziu a ucis şapte angajaţi CIA la o bază din Afganistan în 2009.

Unii oficiali pakistanezi au declarat în particular că, în ciuda celor declarate, şeful talibanilor asasinat este considerat un inamic al statului de către Pakistan, în acelaşi mod cum a fost considerat şi de Statelor Unite.

"Acest om a fost una dintre figurile cele mai brutale", a declarat un oficial de securitate pakistanez, sub protecţia anonimatului. "Dacă cineva ar fi văzut imaginile decapitărilor de pakistanezi din trecut supravegheate de Hakimullah Mehsud, mă îndoiesc că ar arăta simpatie [pentru el]... Bine că am scăpat de el".

Militanţii talibani şi susţinătorii lor extremişti sunniţi au atacat în mod repetat membrii minorităţii şiite din Pakistan şi autorităţile pakistaneze se pregătesc acum pentru noi atacuri teroriste ale talibanilor asupra unor ţinte occidentale sau asupra şiiţilor, din răzbunare pentru uciderea liderului lor.

Azam Tariq, un purtător de cuvânt al talibanilor din Pakistan, a promis că "fiecare picătură de sânge Hakimullah se va transforma într-un atentator sinucigaş", a raportat presa locală.

Hasan Askari Rizvi, un comentator de securitate, a declarat că uciderea lui Mehsud l-a lăsat pe Sharif cu unele alegeri dificile de făcut. "Prim-ministrul a vrut să negocieze cu talibanii. În mod clar ideea este greu de imaginat în actualul context", a explicat acesta.

Cu toate acestea, diplomaţii occidentali din Islamabad au declarat că atacurile cu drone probabil vor continua, indiferent de protestele din Pakistan.

"Problema este că există părţi din teritoriul Pakistanului care în mod clar nu se află sub controlul autorităţilor", a declarat un oficial occidental, referindu-se la zonele tribale administrate federal (FATA) de-a lungul graniţei afgane.

"Politicienii din Pakistan doresc ca atacurile cu drone să înceteze. Dar nimeni nu are o idee exact cum va fi acest teritoriu adus înapoi sub controlul Pakistanului", a concluzionat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe