Dronele, armele preferate de SUA şi în Somalia
La începutul săptămânii, doi înalţi comandanţi ai miliţiei islamiste Al Shabab au fost ucişi în Somalia, într-un atac lansat de un avion american fără echipaj (dronă). Una dintre victime era Ibrahim Ali, considerat principalul expert în explozibil al grupării radicale, notează miercuri ziarul ABC.
Acţiunea a avut loc în afara oraşului Jilib, din regiunea Middle Juba, când vehiculul în care se aflau cei doi presupuşi terorişti a fost lovit de o rachetă lansată de o dronă.
Succesul acestei operaţiuni contrastează totuşi cu o misiune terestră desfăşurată în octombrie în această ţară africană. La începutul lunii, puşcaşi marini ai unităţii Seal Team Six, aceeaşi care l-a anihilat pe Osama Bin Laden în 2011, au asediat oraşul Barawe din sudul ţării. Obiectivul era atunci arestarea lui Abdikadar Mohamed Abdikadar, supranumit 'Ikrima'. După un schimb intens de focuri, de circa 15-20 de minute, operaţiunea a fost anulată.
Faptul că misiunea era terestră demonstrează limitele acestor acţiuni şi consecinţele lor. În septembrie 2009, un alt lider al jihadismului local, Saleh Ali Saleh Nabhan - acuzat că este responsabil al dublului atentat comis în 2002 împotriva unui hotel şi al unui avion israelian care decola de pe aeroportul Mombasa - a fost ucis într-un bombardament lansat asupra oraşului Barawe. În atac au participat cel puţin şase elicoptere ale forţelor aeriene americane.
Cum rămâne însă cu pagubele colaterale? Potrivit organizaţiei britanice The Bureau of Investigative Journalism, în perioada 2007-2013 s-au înregistrat în Somalia cel puţin trei atacuri cu drone (9, potrivit unor surse neoficiale) cărora li s-au adăugat alte operaţiuni sub acoperire (între 7 şi 14) Rezultatul? Zeci de civili morţi (între 11 şi 60, în funcţie de surse, printre care trei minori, deşi numărul total al victimelor se apropie de 170).
Semnificative în acest sens au fost cele două atacuri desfăşurate la 23 iunie 2011 asupra unor localităţi din sudul Somaliei. Primul atac a fost lansat asupra unei tabere de antrenament a teroriştilor, la 10 km de Kismayo (pe atunci un cuib al jihadiştilor), iar al doilea atac a vizat aeroportul aceluiaşi oraş.
Ţintele ambelor atacuri au fost militanţi de rang înalt ai grupului Al Shabab, care, potrivit guvernului somalez, plănuiau un atentat iminent în Marea Britanie. Într-un comunicat difuzat ulterior de grupare, islamiştii denunţau că au murit zeci de civili în această acţiune armată.
Nu a fost un incident izolat. Şase luni mai târziu, la 6 octombrie, patru civili au fost asasinaţi într-un atac eşuat, de data aceasta în districtul Dhobley.
La mijlocul anului 2012, un studiu realizat de ONU denunţa mai multe incidente provocate de astfel de drone: de la explozii în taberele de refugiaţi, din cauza zborului razant în apropierea depozitelor de combustibili, până la posibile ciocniri, evitate în ultimul moment, cu avioane comerciale în capitala ţării, Mogadiscio.