Pakistan: Liderul taliban Hakimullah Mehsud ucis de tirurile unei drone americane

Fotografie datând din 3 noiembrie 2009 a unui anunţ dintr-un ziar pakistanez care prezintă lista celor mai căutaţi terorişti. Pe rândul de sus în dreapta, nr.1,  apare liderul talibanilor pakistanezi, Hakimullah Mehsud. (- / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.11.2013

În octombrie, Mehsud a declarat pentru BBC că doreşte să se angajeze în negocierile de pace cu guvernul şi primul ministru Sharif a anunţat începerea negocierilor.

Liderul talibanilor pakistanezi, Hakimullah Mehsud, a fost ucis de tirurile unei drone americane în zona Danday Darpa Khel, districtul Miranshah, în Waziristanul de Nord, la graniţa cu Afganistan.

Un purtător de cuvânt al extremiştilor a confirmat la televiziunea prin satelit Al-Jazeera faptul că Hakimullah Mehsud face parte din cele patru victime ale tirurilor dronei americane.

''Au fost ucişi Hakimullah Mehsud, unchiul său, şoferul său şi garda sa de corp'', a afirmat purtătorul de cuvânt taliban.

Numele lui Hakimullah Mehsud a devenit cunoscut începând din 2007, când a condus o serie de atentate spectaculoase împotriva armatei pakistaneze. Este succesorul lui Baitullah Mehsud, căruia i-a luat locul la conducerea grupului extremist Tehrik - i-Taliban (TTP), după asasinarea acestuia, tot într-un raid efectuat de un avion fără pilot, în luna august a anului 2009.

Pe capul lui Hakimullah atârna, în Statele Unite, o recompensă de 5 milioane de dolari. De mai multe ori Hakimullah a fost dat mort dar vestea a fost negată întotdeauna.

La începutul lunii octombrie, Hakimullah a întâlnit un reporter de la BBC, căruia i-a declarat că este gata să intre în negocieri cu Islamabad, deşi admiţând că nu a fost contactat în acest scop. Joi, prim-ministrul pakistanez, Nawaz Sharif, a anunţat începerea negocierilor cu talibanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor