Kenya, în plin război cu Al Shabaab, foloseşte dronele pentru bombardamente

Teroristi musulmani (STR / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
01.11.2013

Armata din Kenya a anunţat că avioanele sale au bombardat joi o tabără deţinută de militanţii islamişti al Shabaab, o organizaţie afiliată la Al-Qaeda în Somalia, ca formă de represalii pentru atacul asupra mallului din Nairobi, care a dus la moartea a cel puţin 67 de persoane, potrivit Reuters.

Asediul de patru zile asupra Westgate Mall a început la 21 septembrie, iar Al Shabaab a declarat că atacul este o formă de represalii la amestecul armatei kenyene în Somalia în 2011.

Forţele de apărare din Kenya au informat că au distrus o tabără de antrenament folosită de membrii grupului islamist al Shabaab. Un alt atac cu drone întreprins luni a dus la moartea a doi membri importanţi ai Al Shabaab.

"Acesta (atacul) face parte dintr-o misiune mai mare a AMISOM (Misiunea ONU de asistenţă din Somalia), care vizează locurile unde se antrenează Shabaab. Acei atacatori de la Westgate şi-au făcut antrenamentul acolo", a declarat pentru Reuters colonelul Cyrus Oguna, un purtător de cuvânt al armatei kenyene. El a afirmat că "mai multe" astfel de atacuri vor fi efectuate în viitor.

Tabăra avea peste 300 de luptători, iar mulţi dintre aceştia se crede că au fost ucişi sau răniţi în urma recentului atac, a declarat armata kenyană, adăugând că "ofensiva aeriană majoră" în regiunea Dinsoor a distrus complet tabăra de antrenament de la Hurguun şi cel puţin 4 vehicule de atac improvizate şi o magazie de arme.

Al Shabaab a negat însă că ar fi avut loc vreun atac.

"Nicio tabără militară de-a noastră în Somalia nu a fost lovită din aer sau atacată", a precizat un ofiţer de presă senior din cadrul Al Shabaab, adăugând că luptătorii săi au atacat oraşul Badhaadhe în sud.

"Ofensiva a fost o continuare a atacului Jilib în care un comandant Al Shabaab, Abdullahi Ali, alias Ante Ante, şi Abdi Fatah au fost ucişi", a informat armata din Kenya, referindu-se la atacul cu drone de luni.

Atacul de la Westgate a fost cel mai rău de pe teritoriul Kenyei de când Al-Qaeda a bombardat ambasada Statelor Unite din Nairobi în 1998, omorând mai mult de 200 de persoane.

Cine este Al Shabab

Miliţia radicală somaleză Al Shabaab (Tineret, în arabă) este una din grupările teroriste asociate reţelei Al-Qaeda. Este o mişcare integristă apărută în 2006 după înfrângerea Uniunii Tribunalelor Islamice din Somalia de către alianţa miliţiilor grupurilor guvernului de tranziţie somalez. Cunoscută şi sub numele de Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, obiectivul lor este instaurarea unui stat islamic de orientare wahabbită în cornul Africii.

Deşi integriştii au pierdut în septembrie 2012 principalul lor bastion, oraşul de pe coasta de sud Kismayo, ei controlează, încă, o parte din centrul şi din sudul Somaliei.

Majoritatea militanţilor provin din taberele de refugiaţi somalezi de la frontiera ţării cu Kenya şi Etiopia. Între acţiunile cele mai relevante asumate de acest grup se află asasinarea, în 2010, a 79 de persoane la Kampala, în timpul Cupei Mondiale de fotbal, şi în 2013 a presupusului spion francez, Denis Allex, care se afla de trei ani sechestrat în Somalia.

Al Shabab justifică aceste atacuri împotriva Kenyei şi Ugandei pentru contribuţia militară a acestor ţări la trupele Uniunii Africane desfăşurate pe teritoriul somalez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor