Pact societate civilă - autorităţi pentru bunăstarea copacilor din Bucureşti
alte articole
Prezenţi vineri la o întâlnire informală organizată de expertul silvic Octavian Alexandru Berceanu pe fundalul recentelor tăieri de copaci şi toaletări efectuate în ultima perioadă în Capitală, reprezentanţi ai Direcţiei de Mediu din Primăria Capitalei, ai ADP, consilieri generali etc., cetăţeni, ONG-işti, specialişti etc., au convenit crearea unui grup de lucru care să stabilească noi norme şi o viziune comună privind amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi în Bucureşti.
Programată să fie iniţial un curs practic de evaluare a oportunităţii tăierii arborilor în mediul urban, întâlnirea de vineri s-a transformat într-o discuţie cât se poate de constructivă, potrivit lui Berceanu, în urma căreia s-a agreat formarea un grup de lucru care să elaboreze noi norme privind lucrările ce ţin de spaţii verzi - toaletări, plantări, tăieri etc. - şi nu în ultimul rând să elaboreze o strategie funcţională asupra modului în care ar trebui să fie executate şi, atenţie, avizate, lucrările. Reamintim că în prezent defrişările, toaletările etc. trebuie avizate de Primăria Capitalei. Aceasta are însă doar 5 specialişti care merg pe teren să verifice temeiul solicitărilor formulate de ADP. La rândul lor, ADP-urile, care cer aviz de la Primăria Capitalei şi execută apoi lucrările - direct sau prin terţi – nu au nici ele foarte mulţi oameni specializaţi.
În acest context, pornind de la realitatea că instituţiile statului nu au suficienţi specialişti şi nici expertiza în materie de spaţii verzi, iar societatea civilă pune presiune pentru ca lucrurile să funcţioneze corect - o imposibilitate în condiţiile date - s-a convenit formarea unui grup de lucru din care vor face parte membri ai comunităţii academice, experţi în domeniu, reprezentaţi ai ONG-urilor de profil, ai grupurilor de iniţiativă cetăţeneşti şi ai instituţiilor decidente etc. Aceştia urmează să elaboreze un set de propuneri şi o viziune care să fie înaintată Ministerului Mediului şi Primăriei Capitalei în toamnă.
Grupul care va fi o entitate apolitică va începe să funcţioneze de la începutul lui septembrie pentru a prezenta, în prima fază un set de norme pentru lucrările ce vor începe în toamnă, în octombrie, noiembrie (perioadă când se fac toaletări, tăieri de arbori). Un alt aspect deosebit de important este că Primăria şi-a arătat deschiderea de a apela la expertiza ONG-urilor şi specialiştilor în domeniu care pot oferi consultanţă şi proiecte în materie de peisagistică, lucrări de întreţinere a copacilor, selecţie a speciilor de plante/copaci adaptate factorilor de stres din Capitală etc.
"În primul rând vom face o simulare de amenajarea a Parcului Cişmigiu, ce specii protejăm, ce necesită înlocuire, şi care sunt lucrările necesare. Cadrul e constructiv sută la sută, toate părţile au considerat că e oportun, că aşa nu mai putem funcţiona în etern antagonism primărie cetăţeni. (...) În primărie, salariile sunt de 1200 - 1400 de lei, şi atunci nu sunt specialist suficienţi. Prin externalizare către ONG-uri, se va rezolva această problemă.
Ne mai propunem că avizele pentru tăieri/toaletări să fie făcute publice cu zece-douăzeci de zile înainte, să fie timp de dezbateri, cine are obiecţii de ridicat să ridice, pe de altă parte să lămurim cetăţeanul de ce lucrările trebuie făcute, căci în cazul unui incident, procurorul vine şi anchetează pe cine semnează, pe cine îşi asuma răspunderea, iar acela nu este cetăţeanul.", a declarat Berceanu pentru Epoch Times.