Corupţia din sănătate: Managerii de spital, în vizită la minister pentru pupatul inelului

Pentru că decizia stă numai în pixul ministrului, dacă există o relaţie bună cu managerul, banii merg acolo, a explicat Vlad Voiculescu cum merg lucrurile în sistemul medical.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Andrei Pricopie
15.07.2016

Problemele din sănătate se rezolvă de obicei în funcţie de interese, de prietenie - mai ales cu ministrul, cel care ia decizia finală de prioritizare a investiţiilor, a declarat joi seară, la Digi24, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

"Investiţiile ar trebui să plece de la nevoi. Ar trebui să avem un mecanism de prioritizare a investiţiilor. În acest moment nu există nimic care să semene măcar cu un mecanism de prioritizare. Este totul în pixul ministrului. E rău. Pe termen mediu şi lung nu poate fi decât rău. Când nu există niciun mecanism de control, de prioritizare a investiţiilor, dacă nu e nicio strategie sau interes, atunci merg către multe spitale.

Dacă cineva are un interes sau prietenie, atunci mulţi bani merg către un anumit spital şi se cumpără echipamente scumpe, de exemplu. Nu există viziune integrată. Managerii solicită un medicament să zicem foarte scump. Managerul face o vizită la minister şi de cele mai multe ori e vorba de pupatul inelului. Pentru că decizia stă numai în pixul ministrului, dacă există o relaţie bună cu managerul, banii merg acolo", a declarat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, nu verifică nimeni în ce măsură acel echipament merge către un spital care ar avea nevoie în schimb de var, de curăţenie, de plase la ferestre şi nici nu există o viziune asupra personalului care să folosească echipamentul.

"Avem un exemplu în Bucureşti: Floreasca. Avem echipamente foarte scumpe, în spaţiu impropriu şi avem o problemă majoră de personal. Nu mai vorbim de preţul cu care au fost cumpărate echipamentele şi că înainte de a fi montate au ieşit din garanţie, dar ideea că investeşti o grămadă de bani fără să ai o echipă, un mecanism minimal de control, să vezi că banii vor ajunge să servească pacientul ... e greşit. Aici e cheia modului în care s-au făcut investiţii în sistemul sanitar", a precizat Vlad Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor