Verde rău mirositor. Deşeuri ilegale oprite la intrarea în România

În jur de 300 de tone de deşeuri din trei ţări europene urmau să intre în România sub codul de deşeu verde, deşeu valorificabil. Când au deschis camioanele, autorităţile au constatat că deşeurile "verzi" miroseau insuportabil.
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer (Facebook)
Loredana Diacu
18.07.2016

Autorităţile române au oprit la graniţă 16 transporturi de deşeuri ilegale din Germania, Austria şi Ungaria, a declarat, luni, ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer. Deşeurile urmau să ajungă la mai mulţi agenţi comerciali din România, a mai precizat Palmer, preluată de România Liberă, la digi FM.

Potrivit ministrului, cele 16 transporturi - în cea mai mare parte din Germania - însumau aproape 300 de tone de deşeuri ilegale care urmau să fie introduse în ţară, sub codul de deşeu verde, deşeu valorificabil.

"Printr-o colaborare foarte bună pe care am solicitat-o între Garda Naţională de Mediu şi autorităţile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate şi s-a văzut că, de fapt, în acei paleţi nu era ceea ce era declarat în hârtii", a declarat Palmer, la Digi FM.

Ministrul nu a dat numele operatorilor economici români la care urmau să ajungă deşeurile, precizând doar că acestea urmau să ajungă preponderent în sud-estul ţării, 40% dintre ele către un singur operator.

"Acolo am trimis garda în control, s-a dovedit că există ilegalităţi şi că era deja un "pattern" de a se proceda aşa şi am solicitat o anchetă penală", a susţinut ministrul.

Palmer a mai precizat că este vorba de o afacere ilegală cu ramificaţii în Europa.

"Legislaţia românească permite importul de deşeu, dar strict de deşeuri care pot fi valorificabile, adică reciclate. (...) Ori aici, sub pretextul că este un deşeu valorificabil, de fapt se importau deşeuri care să ajungă la groapa de gunoi", a precizat Palmer, adăugând că în transporturile oprite la vamă se aflau inclusiv deşeuri periculoase.

"Colegii spuneau că, atunci când s-au deschis acele camioane, era un miros înţepător absolut irespirabil şi vă daţi seama că toate aceste lucruri ar fi ajuns pe o groapă de gunoi, iar noi suntem oricum depăşiţi cu situaţia gropilor de gunoi", a susţinut Cristiana Paşca Palmer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor