Navalni: Putin va face orice pentru a rămâne la putere

Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalni susţine că preşedintele rus Vladimir Putin va face orice pentru a-şi menţine puterea şi l-a acuzat pe acesta că lansează un război împotriva Ucrainei pentru a se îmbogăţi şi pentru a-şi îmbogăţi cercul de apropiaţi, conform RFE/RL.

„Sper că el [Putin] nu va apăsa butonul nuclear înainte de moartea sa şi că nu doreşte să ducă restul omenirii în mormânt alături de el”, a declarat Navalni în cadrul unui interviu comun în 28 mai cu RFE/RL şi VOA.

Navalni a declarat că el nu vede nicio barieră sau limită de care nu ar trece Putin sau vreo „acţiune pe care nu ar lua-o acesta pentru a-şi menţine puterea asupra Rusiei.”

„Nu este doar o greşeală politică, ci este o crimă atât împotriva Federaţiei Ruse cât şi a poporului rus, şi este o crimă internaţională”, a declarat Navalni, referitor la conflictul separatist din estul Ucrainei soldat cu peste 6.100 de morţi.

Rusia respinge acuzaţiile guvernelor occidentale, ale NATO şi ale Kievului că furnizează arme, soldaţi şi pregătire pentru separatiştii din estul Ucrainei. Cu toate acestea, recent, forţele ucrainene au capturat doi combatanţi ruşi în Lugansk şi aceştia au recunoscut ulterior că, în momentul capturării, activau în armata rusă şi făceau parte dintr-o operaţiune a forţelor speciale ruseşti pe teritoriul ucrainean.

„Ştim cine a început acest război în Ucraina: Putin şi cercul său de apropiaţi”, a declarat Navalni. „Şi a făcut-o pentru a-şi menţine monopolul asupra puterii” şi pentru a se îmbogăţi şi pentru a-i îmbogăţi pe cei apropiaţi lui, a adăugat acesta.

În prezent, Navalni îndeplineşte o sentinţă de 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a fost condamnat pentru delapidare de fonduri şi furt. El şi susţinătorii săi au declarat că acuzaţiile sunt nefondate şi că fac parte dintr-o campanie a Moscovei de a reduce la tăcere opoziţia politică din Rusia, susţine RFE/RL.

Navalni a mai declarat pentru RFE/RL că susţine sancţiunile occidentale împotriva oficialilor şi oligarhilor ruşi ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 de către Rusia şi pentru implicarea acesteia în conflictul ucrainean. Totuşi, el a menţionat că nu susţine aşa zisele sancţiuni “sectoriale” ale Occidentului care vizează economia rusă în ansamblu deoarece acestea lovesc în populaţia rusă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe